Domenico Modugno, interpretul hitului „Volare“ a „spulberat“ banii primiţi pentru cântec, apoi a făcut politică

14 octombrie 2020   Viață de vedetă

Cine nu a fredonat măcar o dată refrenul piesei „Nel Blu Dipinto Di Blu“, mult mai cunoscută drept „Volare“. Domenico Modugno, coautor şi interpret al acestei melodii, are o poveste fascinantă: a fost unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi italieni, a cunoscut faima mondială cu această melodie, dar a avut parte şi de tragedii.

Cântecul l-a urmărit toată viaţa, pentru că nici măcar nu i se mai spunea pe nume, ci primise porecla Domnul Volare. Melodia estea cea mai cunoscută piesă italiană din lume, alături de „O sole mio“. Hitul a câştigat Festivalul de la Sanremo, locul 3 la Festivalul Eurovision 1958, a primit câteva premii Grammy şi a bătut mai multe recorduri în topurile internaţioanle.

Însă Domenico Modugno a mai lansat şi alte piese, iar un alt hit internaţional este „Piove ('Ciao Ciao, Bambina)“. Totuşi, un accident dramatic l-a obligat să renunţe la muzică pentru totdeauna.

Domenico Modugno este coautor al piesei „Nel Blu Dipinto Di Blu“, pe care a compus-o în 1958, împreună cu Franco Migliacci. Melodia a câştigat mai întâi Festivalul de la Sanremo şi a devenit rapid un hit internaţional. Ca şi în ziua de azi, câştigătorul Sanremo reprezenta Italia la Eurovision, însă acolo Modugno a ocupat doar poziţia a treia. Într-un clasament recent al celor mai iubite piese de la Eurovision din toate timpurile, „Nel Blu Dipinto Di Blu“ s-a clasat pe poziţia a doua, după „Waterloo“ (Abba).

Modugno a mărturisit că sursa de inspiraţie atunci când a compus piesa a fost un tablou de Marc Chagall, în care un bărbat visează să fie albastru şi să zboare.

Din banii primiţi pentru „Volare“, Domenico Modugno şi-a cumpărat un Ferrari, dar automobilul a fost spulberat într-un accident. Maşina a fost distrusă total.

Citeşte şi 

Achille a cucerit Sanremo. Cum a devenit festivalul o scenă pentru mesaje antimafia sau pro comunitatea gay

În 1984 cântăreţul a suferit un atac cerebral grav, care l-a lăsat parţial paralizat, astfel că a fost nevoit să renunţe la muzică şi să se retragă din lumea artistică. În 1987 a candidat pentru un loc în Parlamentul Italian, din partea Partidului Radical (care astăzi nu mai există). A făcut parte din Parlament timp de trei ani. A fost interzis în Chile pentru că a criticat regimul totalitarist al lui Augusto Pinochet.

În ultimii ani din viaţă a fost foarte implicat în campanii care susţieau diverse cauze sociale. A murit în urma unui infarct, la 66 de ani, în 1994.

FOTO Profimedia

Mai multe