Elon Musk şi-a pus viaţa în pericol în tinereţe. „Dacă stăteai acolo mai mult de 30 de minute, puteai să mori‟
Este cel mai bogat on în lume, cu o avere de peste 281 de miliarde de dolari, dar, în adolescenţă, a avut unele dintre cele mai periculoase slujbe din lume.
În ultimii câţiva ani, Elon Musk a devenit controversat, însă nu pare să-i pese de asta. Chiar dacă a fost un susţinător al monedei virtuale Dogecoin, i-a revoltat pe mulţi când a anunţat că Tesla, compania sa, nu va accepta plăţile în criptomede de tip Bitcoin, ceea ce a făcut ca valoarea acesteia să scadă. Musk a aşteptat câteva luni înainte de a ceda, sugerând că Tesla va accepta Bitcoin până la urmă. Adesea pare că orice atinge Musk îi scandalizează pe mulţi. După cum a dezvăluit el însuşi, îi place să rişte şi şi-a pus viaţa în pericol constant când era tânăr.
Dincolo de interviurile sale uneori scandaloase, Elon Musk este un lider de afaceri incredibil. După ce a co-fondat prima sa companie notabilă în 1995, Elon Musk a ajuns să câştige 22 de milioane de dolari după ce Zip2 a fost vândut către Compaq. În loc să se culce pe lauri, a continuat să controleze o listă lungă de companii care au impact asupra lumii.
După ce şi-a lansat propria companie de servicii financiare, aceasta a fuzionat cu Paypal, iar el a fost pentru scurt timp director general al acelei companii de renume mondial. A fost concediat de PayPal în timp ce se afla într-o vacanţă, apoi a format două companii care l-au făcut celebru. La începutul anilor 2000, a format SpaceX şi Tesla, două companii care au schimbat lumea într-o perioadă scurtă. Tesla a reuşit să concureze cu unii dintre cei mai mari producători de maşini din lume, iar SpaceX a făcut incursiuni în spaţiul cosmic.
Elon Musk şi-a riscat viaţa pe când lucra într-o fabrică de cherestea
Faimosul om de afaceri s-a născut şi a crescut în Africa de Sud, dar a decis să plece de acasă pe când avea doar 17 ani, din cauza unei situaţii materiale precare. S-a îndreptat spre Canada, unde a devenit cetăţean, întrucât acolo s-a născut mama sa, Maye, şi a rămas cu vărul său, conform cărţii „Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the În căutarea unui viitor fantastic‟ de Ashlee Vance. Avea o pasiune pentru a face bani. Cu toate acestea, la acel moment, Musk nu avea relaţiile sau pregătirea necesare pentru a obţine o slujbă bine plătită.
La început, Musk a lucrat la ferma vărului său din Waldeck, Saskatchewan, un sat care, în 2016, avea o populaţie de mai puţin de 300 de locuitori. Apoi, Musk a învăţat să taie buşteni cu un ferăstrău cu lanţ în Vancouver.
A curăţat cazanele fabricii de cherestea
Musk a simţit că locul de muncă la fabrica de chesterea nu este plătit suficient de bine, aşa că a mers la un birou de şomaj în căutarea unui serviciu mai bine plătit. După ce a fost informat că va primi o mărire de salariu, Musk a părăsit slujba aceea şi a găsit alta mai periculoasă plătită cu 18 dolari pe oră: curăţarea cazanelor unei fabrici de cherestea.
Citeşte şi:
Ce fel de tată e cel mai bogat om de pe pământ?
După cum chiar el a povestit, „îmbrăca un costum de protecţie pentru substanţe nocive şi trecea printr-un mic tunel în care abia încăpea. Apoi, trebuie să lucreze cu lopata pentru a lua nisip şi alte reziduuri fierbinţi‟. Deşi acea slujbă pare extenuantă, Musk a descris-o ca pe una care i-ar fi putut curma viaţa: „Nu exista scăpare. Altcineva de altă parte trebuie să pună nisipul cu lopata într-o roabă. Dacă stăteai acolo mai mult de 30 de minute, te încingeai prea mult şi puteai să mori‟.
Cei mai mulţi dintre cei care au acceptat acel job au renunţat rapid. De fapt, aşa cum i-a explicat Musk lui Ashlee Vance, el a fost unul dintre cei 30 de oameni care au acceptat jobul, dar peste 3 zile, toţi, cu excepţia a 5 dintre ei, au demisionat. Mai mult, până la sfârşitul primei săptămâni de serviciu, el era unul dintre cei 3 oameni care încă mai lucrau acolo.
FOTO: Shutterstock