FOTO Istoria costumelor de Halloween. Ce au purtat oamenii de-a lungul istoriei şi de ce
Considerat azi o sărbătoare consumeristă, Halloweenul îşi are originea în festivalul celtic Samhain, care avea loc pe 1 noiembrie şi care marca începutul Noului An. Încă de atunci, oamenii au purtat diverse costume, iniţial cu un scop, apoi doar pentru distracţie.
Dacă în ultimii ani oamenii au preferat costume de dovleci, vrăjitoare, vampiri sau asistente sexy, la originea acestei sărbători costumele aveau o seminificaţie aparte.
Vechii celţi din Nord-Estul Europei (Anglia şi Irlanda de azi) credeau că în ziua de dinaintea Anului Nou (1 Noiembrie) se deschid porţile către ţinutul morţilor şi sufletele lor revin pe pământ pentru a vizita locurile în care au trăit. Pentru a îmbuna spiritele, druizii (preoţii celţi) aprindeau focuri şi sacrificau animale, iar în timpul acestei ceremonii purtau „costume“ din piei, blănuri, precum şi cranii de animal.
Obiceiul colindului de Halloween a început mai târziu, în Evul Mediu, în aceeaşi zonă geografică, unde copiii (şi uneori adulţii) se costumau şi mergeau din uşă în uşă cu scopul de a primi bani sau mâncare în numele morţilor. În SUA, ţară care are un adevărat cult pentru Halloween, oamnii se costumează în fiecare an, de peste un secol şi jumătate.
La sârşitul anilor 1800, nu existau magazine specializate, aşa că americanii îşi făceau singuri costumele şi alegeau „simboluri“ calsice. Cele mai întâlnite erau cele de fantome, fabricate din lenjerie de pat, şi cele de vrăjitoare, potrivit lui Lesley Bannatyne, o expertă în Halloween şi autoarea mai multor cărţi despre aacest subiect.
La începutul anilor 1900, americanii erau fascinaţi de ţările exotice, iar acest lucru s-a reflectat şi în sărbătorea lor preferată. Cel mai des, copiii care plecau la colindat se „metamorfozau“ în chinezi, prinţese egiptene sau gheişe.
Citeşte şi
Cine erau, cu adevărat, gheişele? La început, au fost bărbaţi
La începutul anilor 1920, Halloweenul devenise o sărbătoare foarte populară, aşa că atunci apărut şi primii producători de costume, de fapt de măşti (foto 3 galerie). „Toată lumea arăta cam la fel cu aceleaşi măşti de carton care erau purtate o dată, apoi aruncate. Atunci au fost standardizate şi culorile Halloweenului: portocaliu, negru, galben, violet“, explică Lesley Bannatyne.
Între 1920 şi 1940 isteria costumelor de unică folosinţă, din hârtie, a continuat, iar personajele erau eroi din desene animate sau din cărţi. Odată cu apariţia televiziunii, în anii ʼ50, o nouă etapă a început şi, cum era firesc, copii au avut noi idoli, dintre cei pe care îi vedeau la TV: cowboy din filme western su perdonaje celebre din desene precum Minnie şi Mickey, Albă ca Zăpada etc.
În decada următoare, cultura pop şi televiziunea au continuat să influenţeze această sărbătoare, aducând în prim-plan noi personaje: Barbie, Spiderman, familia Addams şi chiar The Beatles.
Cinematograful a avut cea mai mare influenţă în anii ʼ70 şi ʼ80, cele mai populare costume fiind cele inspirate de „Războiul stelelor“. „Grease“ (cu John Travolta) şi „E.T.“. Iar odată cu apariţia horror-ului clasic „Halloween“ (1987), sărbătoarea a căpătat o latură întunecată, care s-a reflectat şi în costume: cadavre însângerate, zombie (foto 10 galerie) etc. Halloweenul a fost mereu înfricoşător, dar nu a fost violent sau sângeros până la apariţia acestui film. A fost un punct de turnură“, precizează Lesley Bannatyne.
În anii ʼ90 au fost la mare căutare brandruile de mâncare, aşa că puteai vedea colindând pentru bomboane un hot dog uriaş, un burger sau un pahar cu suc. Evident, copii costumaţi altfel. În 2000 măştile cu chipurile preşedinţilor SUA au făcut ravagii, iar cea cu Richard Nixon a fost una dintre cele mai căutate.
În ultimele două decenii, Halloweenul a devenit sexy: de la costume de asistente sexy, vampiriţe sexy, zombie sexy, îngeraşi şi drăcuşori sexy, vrăjitoare sexy. „În anii ʼ80, lumea mă întreba de ce e Halloweenul atât de violent. Acum mă întreabă de ce e sexy“, mai spune Bannatyne.
Halloweenul este celebrat şi exploatat şi la ollwydood, iar o împătimită a acestei sărbători este topmodelul Heidi Klum, care cheltuieşte în fiecare an sume exorbitante pentru constume.: De apoape două decenii aceasta s-a transformat, an de an, în Fiona din filmul „Shrek“ (foto 5), Michael Jackson în „Thriller“ (foto 6), personajul de desene animate Jessica Rabbit (foto 7), o bătrână de 80 de ani (foto 8), gorilă, experiment extraterestru eşuat (foto 9) şi multe altele.
Citeşte şi
Mesaje sexuale subliminale din animaţiile Disney. Ce secrete ruşinoase se ascund în imagini
FOTO Shutterstock, Profimedia