Urmările avortului rămân o viaţă. Listă cu riscurile intervenţiei
Pentru multe femei, o nouă sarcină nu este binevenită. Avortul este pentru ele soluţia salvatoare. Dar înainte de toate, iată ce sfaturi îţi dă medicul cu privire la urmările avortului.
Până la un punct,părerile legate de avort sunt împărţite. Moralitatea sau cruzimea acestui gest este încă dezbătută de oamenii de ştiinţă şi de religie. Dar un lucru e sigur. Din punct de vedere medical,avortul comportă riscuri de ordin fizic şi psihic asupra organismului. Iar urmările avortului pe care le are asupra femeii pot fi foarte grave.
Ce trebuie să ştii înainte despre urmările avortului
Avortul reprezintă întreruperea prematură a sarcinii. Dacă ai pierdut copilul din cauze naturale,este vorba despre avort spontan.
Când sunt luate intenţionat măsuri de sistare a formării copilului,medicamentoase sau chirurgicale,este vorba despre avort terapeutic,produs ori indus.
În străinătate,femeia are timp 24 de ore să se gândească înainte de a face întrerupere de sarcină. La noi în ţară,avortul se poate face imediat după consult.
Urmările avortului. Doare?
Durerea asociată cu avortul poate să varieze şi depinde de condiţia fizică şi emoţională a fiecărei femei.
O astfel de intervenţie chirurgicală se face în secţiile ginecologice specializate,numai de către medici ginecologi care au licenţă.
După avortul chirurgical,pacienta este ţinută sub observaţie timp de patru ore. Ea trebuie să ştie la cine să apeleze în cazul unei complicaţii.
Risc de hemoragie uterină
Intervenţia chirurgicală de întrerupere a sarcinii constă în distrugerea şi îndepărtarea unor ţesuturi.
Altfel spus,embrionul şi placenta sunt curăţate din locul unde au crescut şi vasele de sânge care le-au alimentat sunt rupte.
Urmările avortului - În tot acest proces,chiar şi când medicul lucrează cu atenţie,pot să apară leziuni şi răni la nivelul uterului.
Un alt risc imediat al avortului este hemoragia uterină. Ea apare dacă medicul ginecolog n-a reuşit să îndepărteze toată placenta,dacă pacienta are probleme de coagulare sau prin atingerea şi lezarea unui vas de sânge. În astfel de cazuri,este nevoie de transfuzie şi de intervenţie chirurgicală pentru oprirea hemoragiei.
Urmările avortului - Neplăceri imediate după avort
Chiar dacă îndepărtarea sarcinii decurge bine,după intervenţie,pacienta are sângerări neregulate cel puţin trei săptămâni de la avort,dureri abdominale precum cele din perioada menstruaţiei şi instabilitate emoţională pentru o perioadă nedeterminată.
În plus,multe dintre paciente au mustrări de conştiinţă care le afectează relaţiile cu sine şi cu persoanele din jur. În cele mai multe dintre cazuri,femeile care au avortat au tendinţa să dezvolte adevărate frustrări psihologice.
Infertilitatea,o urmare dureroasă pentru pacientă
Una dintre urmările avortului cele mai dureroase ale avortului este perforarea uterului. Această complicaţie apare când uterul este prea mic,dacă prezintă malformaţii,după avorturi multiple sau afecţiuni care l-au lezat şi i-au slăbit rezistenţa.
Uneori,din cauza complicaţiilor,uterul trebuie să fie extirpat. Operaţia se numeşte histerectomie şi anulează şansele ca femeia să mai aibă vreodată un copil.
Şi organele din jurul uterului,precum vezica urinară sau intestinele,pot fi lezate în urma avortului. Aşa pot apărea şi leziuni ale colului uterin,datorate instrumentelor utilizate pentru dilatare.
Acestea pot să îngreuneze scurgerile uterine,întrucât blochează colul. Infecţiile aparatului genital intern apar şi din cauza chiuretei care transportă în uter microbii culeşi din vagin. Ele afectează ovarele şi pot duce la infertilitate tot restul vieţii.
Urmările avortului - Creşte riscul de infarct
Traumatismul peretelui uterin are ca rezultat,în anumite situaţii,înfundarea trompelor uterine. Pentru vindecare,ele pot fi supuse unei intervenţii de recanalizare,dar efectul e nesigur.
Deseori,ţesutul cicatricial înlocuieşte mucoasa uterină şi scade şansa unei noi fertilizări. În plus,femeile cu mai mult de trei avorturi au un risc de cinci ori mai mare să sufere un infarct,conform unui studiu al cercetătorilor germani. Experimentul a cuprins 11.500 de femei.
Medicul te sfătuieşte
Ciprian Pop-Began
Urmările avortului
Chiar în condiţiile în care avortul este realizat în scop terapeutic,în cele mai bune condiţii medicale,tot pot apărea complicaţii neaşteptate.
Unele dintre urmările avortului sunt imediate:leziuni traumatice,hemoragie,infarct uterin,complicaţii infecţioase, insuficienţă renală,hepatică sau respiratorie.
Neplăcerile ulterioare sunt cu urmări mult mai grave şi pot duce chiar la deces. Ele se pot manifesta prin sterilitate,sechele menstruale,naşteri premature,tulburări de placentaţie,mortalitate perinatală şi complicaţii neuro-psihice.
Urmările avortului - Vrei un sfat?
Scrie-ne la:Şos. Fabrica de Glucoză,nr. 21,sector 2,Bucureşti sau la adresa de e-mail pentrufemei@ click.ro si specialiştii noştri îţi vor veni în ajutor.