Alimente interzise dacă ai colesterolul crescut. Limitează consumul lor şi ţine sănătatea sub control!
Sedentarismul, consumul de alcool, înaintarea în vârstă sau dieta deficitară se află printre factorii care duc la creşterea colesterolului „rău‟ sau LDL (Low Density Lipoprotein). Dacă te afli în rândul persoanelor care se confruntă cu această problemă, află că îţi poţi ţine sănătatea sub control dacă vei evita aceste alimente, bogate în colesterol şi în grăsimi!
Cercetătorii au studiat mult pe baza acestui subiect. În trecut, în ziare şi la televizor puteai citi şi auzi frecvent că ouăle sau creveţii fac parte din categoria alimentelor care duc la creşterea nivelului de colesterol din sânge. Surprinzător, nu ele reprezintă principala cauză a nivelului ridicat, ci alte alimente pe care obişnuim să le consumăm des şi care sunt accesibile pentru oricine. Iată o parte dintre ele!
Alimentele prăjite
Uleiurile folosite la prăjit sunt deseori bogate în grăsimi nesănătoase, iar cercetările au constatat că prepararea alimentelor în aceste uleiuri, aflate la temperaturi ridicate, induc reacţii chimice, care influenţează formarea grăsimilor trans. Aceste alimente grase trebuie să fie evitate, deoarece sunt nesănătoase. Printre alimentele des consumate de mulţi şi totodată extrem de periculoase se numără: cartofii prăjiţi, brânza prăjită, gogoşile şi produsele de patiserie, mâncarea de tip fast-food, dar şi carnea prăjită.
Carbohidraţi rafinaţi
Atunci când mănânci carbohidraţi rafinaţi, cum ar fi orezul alb, pastele din făină albă sau pâine albă colesterolul creşte, iar glucoza şi insulina rămân la niveluluri ridicate. Aceşti carbohidraţi pot avea drept rezultat în timp şi obezitate, sindromul de ovar polichistic sau diabet. Alege în locul acestor carbohidraţi varianta integrală, precum orezul brun sau preparatele din făină integrală.
Cocos
Produsele din nucă de cocos, precum uleiul sau făina, se bucură de popularitate, însă conţinutul lor de grăsimi saturate poate creşte nivelul de colesterol. Deşi uleiul şi făina din nuca de cocos pot fi şi sănătoase în unele situaţii, ele trebuie evitate în cazul de colesterol mărit.
Lactatele
Iaurtul şi brânzeturile slabe pot fi alegeri sănătoase, însă unele produse lactate sunt la polul opus şi pot influenţa creşterea nivelului de colesterol. Experţii sfătuiesc să consumi lactatele cu măsură şi, de fiecare dată, să alegi varianta light a produsului. De asemenea, o variantă sănătoasă ar fi înlocuirea iaurturilor şi a laptelui cu produsele pe bază de soia, de exemplu lapte şi iaurt de migdale, lapte de soia sau alte produse derivate de soia.
Dressing-uri pentru salate
În general, salatele sunt sănătoase, însă dacă adaugi în ele dressing-urile din comerţ, ele pot reprezenta un pericol pentru sănătate. Majoritatea sosurilor conţin o cantitate mare de zahăr adăugat, iar în unele cazuri, o porţie de două linguri ar putea depăşi limitele zilnice de zahăr. Indicat este să consumi dressing-uri pe bază de: oţet, iaurt light, ulei, zeamă de lămâie, sare şi piper.
Sursă foto: Shutterstock