Avertisment pentru cei care ţin post. Profesorul Mencinicopschi a explicat care sunt alimentele care te pot îmbolnăvi
În zilele de post, românii sunt tentaţi să cumpere orice este sau pare a fi vegetal în magazine şi supermarketuri, fără să se gândească la pericolele pentru sănătate. Produsele care nu conţin carne şi lactate conţin, de multe ori, aditivi şi substanţe chimice care pot dăuna organismului. Avertismentul este tras de profesorul Gheorghe Mencinicopschi, cel care vine cu o serie de sugestii privind alimentaţia în perioada postului Crăciunului.
Menci explică ce conţinut au produsele vegetale de tip caşcaval, pateuri sau alte preparare de post şi recomandă să studiem cu atenţie etichetele înainte de a cumpăra.
Citeşte şi: Coaja de lămâie vindecă durerile de articulaţii. Remediul natural care te scapă de disconfort
„Atenţie la produsele de post din magazine, deoarece unele dintre ele pot face mai mult rău decât bine. Aceste produse au multă sare şi conţin E-uri sau organisme modificate genetic. În plus, dacă nu citiţi eticheta veţi avea surpriza să mâncaţi de fapt de dulce,” a declarat profesorul.
Mencinicopschi a vorbit şi despre câţiva dintre cei mai întâlniţi aditivi, aşa numitele E-uri din compoziţia alimentelor de post. Cât sunt ele de periculoase în timp şi care sunt de evitat?
Citeşte şi: Te foieşti de pe o parte pe alta? Urmează aceste 5 sfaturi pentru a avea un somn odihnitor
„E 120 este roşu carmin. El se regăseşte şi în alimentele de post, deoarece dă o culoare plăcută creând senzaţia că acel aliment este ceva proaspăt, dar el este obţinut prin extracţie cu anumite substanţe şi este de origine animală, se extrage dintr-o insectă care creşte pe cactus. Îl vom regăsi în pateurile vegetale. În acestea vom regăsi şi caragenan, un agent de îngroşare obţinut din alege marine, vom regăsi fosfaţi care dezechilibrează balanţa calciu-fosfor şi poate să ne pericliteze sănătatea sistemului osos, dar şi sănătatea rinichilor. Vom regăsi îndulcitori, vom regăsi coloranţi chimici de sinteză, substanţe conservante care împreună cu alţi agenţi din alimente să ne producă disbioză, adică să ne distrugă echilibrul microflorei colonice”, a explicat Gheorghe Mencinicopschi.
Gătiţi acasă preparatele de post, recomandă specialistul
"Cel mai bine este să ne luăm o carte cu reţete autentice, tradiţionale de post. Cel mai bine este să începem să gătim acasă. Lucrul acesta ne va permite să avem şi o mâncare sănătoasă, o mâncare care în această perioadă de post pe lângă purificarea spirituală vom avea şi beneficii nutriţionale pentru că vom avea o hrană mai bogată în macro şi micronutrienţi, în vitamine, în antioxidanţi, ceea ce este absolut necesar în această perioadă de stres climatic, este frig, este cald, avem umiditate, circulă viroze. Perioada este propice pentru a consuma din plin legume în stare proaspătă sau puţin procesate, făcute la aburi, sotate sau grilate. Uneori legumele la grill sunt chiar mai bune decât carnea, gustativ. Nu este complicat să le pregătim. Putem consuma proteină de origine vegetală, adică leguminoase, cum ar fi fasolea, mazărea, lintea şi care ne aduc o proteină de calitate destul de bună", a mai spus Menci, potrivit România Tv.