Carenţa de fier poate scădea imunitatea. Fii atent la aceste semne mai puţin obişnuite care o indică!
Anemia este provocată de carenţa de fier şi poate avea simptome ca oboseala sau problemele de respiraţie, dar nu numai. La unele persoane, lipsa de fier este trădată de semne mai puţin obişnuite care ar trebui să le atragă atenţia.
Tratarea unei anemii cauzate de deficitul de fier nu este dificilă. Se recomandă administrarea de suplimente de fier şi consumul de alimente bogate în fier. Organismul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină, o proteină din celulele roşii din sânge care transportă oxigenul din plămâni către organe şi ţesuturi. În lipsa unui nivel optim de fier, celulele roşii din sânge nu pot transporta eficient oxigenul către ţesuturi.
Anumite persoane riscă să ajungă la carenţă de fier şi chiar la anemie
Chiar dacă fierul de care ai nevoie se poate obţine printr-o dietă variată, femeile care pierd mult sânge în timpul menstruaţiei au un risc mai mare de a suferi de anemie feriprivă şi ar putea avea nevoie să ia suplimente de fier.
Dieta poate juca un rol important în prevenirea şi tratarea anemiei cauzată de carenţa de fier. Cea mai bogată sursă de fier este carnea, în special cea de vită, şi fructele de mare, de aceea şi veganii reprezintă o categorie de risc în ceea ce priveşte anemia.
Şi femeile însărcinate sunt predispuse la anemie, deoarece necesită de două ori mai mult fier pentru a susţine creşterea normală a fătului.
Ce se întâmplă dacă ai un aport prea mic de fier?
Fierul se poate obţine cel mai uşor prin consumarea de carne roşie, ficat, leguminoase, nuci, fructe uscate şi cereale.
În cazul în care nu ajungi la un aport de circa 20 mg de fier zilnic, este posibil să te confrunţi cu oboseala, lipsa de energie, dificultăţile de respiraţie şi bătăile accelerate ale inimii. Alt semn al lipsei de fier este paloarea, iar simptomele mai puţin frecvente includ alterarea simţului gustului şi unghiile care iau aspect de lingură.
Deficitul de fier poate duce, în cazul unora, la dureri de cap, mâncărimi ale pielii, căderea părului, dificultăţi la înghiţire şi răni dureroase ivite la colţurile gurii.
Citeşte şi:
Cum a devenit populară ciocolata cu sânge în Rusia şi de ce era indicată copiilor?
Alimentele care combat carenţa de fier plus exemplu de meniu antianemie
Dacă anemia este netratată, este posibil să se ajungă la boli şi infecţii, din cauză că o carenţă de fier afectează sistemul imunitar.
Anumite alimente reduc absorbţia de fier
Administrarea a 17 mg de fier pe zi este puţin probabil să-ţi facă vreun rău şi ar trebui să continui să iei o doză mai mare dacă aşa îţi recomandă medicul de familie.
În general, este nevoie de circa 8,7 mg pe zi pentru bărbaţi şi 14,8 mg pe zi pentru femei. Absorbţia fierului în intestin este favorizată dacă bei suc de portocale. Vitamina C susţine organismul să absoarbă fierul, deci, pentru a beneficia la maximum de alimentele pe care le consumi, mănâncă alimente bogate în vitamina C. Pe de altă parte, ceaiul, mai ales cel verde şi cel negru, reduce absorbţia fierului procurat din alimente. Prin urmare, este indicat să bei ceai numai între mese.