Iubitorii de dulciuri ar trebui să ştie că tot ceea ce conţine în denumire „hema” se referă la sânge şi conţine sânge. Prin urmare, o gustare devenită populară care poartă denumirea Hematogen indicaă faptul că are printre ingrediente sânge. Totuşi, mulţi s-au îndrăgostit de gustul acestei gustări ruseşti cu un ciudat gust metalic, ba mai mult, îl oferă copiilor.

Mai multe generaţii de copii ruşi au amintiri plăcute despre batoanele Hematogen. Reclamele au promovat acest desert ca fiind foarte sănătos. Părinţii erau convinţi că, dacă le vor da frecvent o astfel de gustare, îşi vor proteja copiii de anemie, o afecţiune frecventă la aproximativ 25% din populaţie, în special la cei mai mici. Făcut cu lapte condensat, sirop şi zahăr de sfeclă, batoanele aveau un gust plăcut pentru copii. În mod clar, acest lucru a reprezentat un câştig pentru copiii ruşi. Erau bune la gust şi conţineau ingredientul care le dădea aroma uşor metalică: albumina alimentară neagră bogată în fier. Acesta era un mod voalat de a spune că se folosea sânge pentru realizarea lor. Cât de mult sânge conţineau aceste suplimente alimentare şi cât de indicate sunt de medici în prezent, descoperă în cele ce urmează, alături de alte deserturi bizare care sunt adorate în anumite părţi ale lumii!

Ciocolata cu sânge de vită a fost realizată prima oară în Elveţia

Mulţi sunt surprinşi că există batoane de ciocolată cu sânge, dar, în Rusia, până şi copiii ştiu ce conţine. Iniţial, acest desert a fost realizat în Elveţia, la finele secolului al XIX-lea. Pe atunci era un amestec de sânge de bovine cu gălbenuş de ou şi se numea „Hematogen Gomel”. În Uniunea Sovietică, a fost dat copiilor pentru a le creşte aportul zilnic de fier, dar şi soldaţilor Armatei Roşii răniţi pentru a-i ajuta să se înzdrăvenească.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, URSS a început să producă propria versiune a ciocolatei şi s-o includă în raţiile soldaţilor. Potrivit Rbth.com, procesul de producţie durează aproximativ 24 de ore. Mai întâi, toate ingredientele dulci sunt încălzite şi amestecate. Numai când amestecul s-a răcit, se adaugă albumina, în caz contrar, compoziţia fierbinte coagulează sângele. La final, se formează batoanele.

Citeşte şi:

Caracatiţă vie şi brânză cu larve: cele mai ciudate mâncăruri din lume

Batonul Hematogen era produs la început de fabricile de carne, după sacrificarea taurilor, şi a fost o modalitate bună de a valoriza acel sânge care ar fi fost pierdut. Apoi, batoanele au fost vândute numai în farmacii, iar, în prezent, se vând şi în alte magazine.

Batonul de ciocolata cu sânge mai este o sursă bună de fier?