Aşa previi bolile renale
Rinichii îndeplinesc mai multe funcţii în organism, ei jucând un rol foarte important în menţinerea sănătăţii generale. Din acest motiv, este necesar să adopţi obiceiuri sănătoase pentru a-i stimula şi pentru a preveni dezvoltarea bolilor asociate acestora, şi anume:
Adoptă o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă
Chiar dacă pare greu de crezut, alimentaţia joacă un rol foarte important în modul în care rinichii îşi îndeplinesc sarcinile. În timp ce produsele organice sunt bune pentru detoxificarea corpului, alimentele prelucrate şi zaharurile îngreunează funcţiile şi pot creşte riscul de infecţii.
Sfaturi:
- Mănână mai multe fructe şi legume proaspete;
- Consumă alimente bogate în grăsimi sănătoase Omega-3;
- Înlocuieşte boabele rafinate cu boabe întregi;
- Evită alimentele bogate în grăsimi;
- Mănâncă sare şi zahăr în cantităţi moderate.
Bea mai multă apă
Consumul zilnic de apă este un obicei care favorizează buna funcţionare a tuturor sistemelor din organism. Apa este esenţială pentru filtrarea toxinelor din sânge şi pentru detoxificarea organismului prin urină.
Sfaturi:
- Bea între 6 şi 8 pahare de apă pe zi;
- Bea ceauri, sucuri din fructe sau alimente cu conţinut ridicat de apă;
- Evită băuturile carbogazoase.
Renunţă la fumat
Deşi asociăm fumatul cu bolile respiratorii, este vital să observăm că acesta este, de asemenea, legat de alte boli cronice. Compuşi toxici prezenţi într-o ţigară ajung să circule prin fluxul sangvin, afectând sănătatea cardiovasculară şi a rinichiului. De fapt, fumatorii au de trei ori mai multe riscuri de a dezvolta insuficienţă renală comparativ cu nefumatorii.
Limitează consumul de medicamente
Mulţi oameni sunt obişnuiţi să trateze toate bolile cu medicamente prescrise de medic sau cu medicamente fără prescripţie medicală. Ceea ce de multe ori nu îşi dau seama este că, în timp, consumul excesiv de medicamente poate accelera deteriorarea funcţiei renale.
Sfaturi:
- Ia medicamente când este necesar, de preferinţă sub supravegherea unui specialist;
- Evită abuzul de analgezice, antibiotice şi medicamente antiinflamatoare fără prescripţie medicală;
- Evită să iei mai mult decât doza recomandată;
- Tratează afecţiunile uşoare cu remedii naturale.
Practică sport
Sportul nu numai că te menţine în formă, ci îmbunătăţeşte sănătatea generală a organismului. Antrenamentul fizic ajută la optimizarea metabolismului, promovând eliminarea substanţelor reziduale care se acumulează în sânge. În plus, este o modalitate naturală de a ţine sub control tensiunea arterială ridicată şi retenţia de lichide, foi factori care împiedică funcţionarea corectă a rininichilor.
Sfaturi:
- Alocă cel puţin 30 de minute pe zi pentru exerciţii fizice;
- Practică sport acasă, nu trebuie să ai neapărat abonament la o sală de sport;
- Practică sport de cel puţin trei ori pe săptămână