Durerile de rinichi. 5 semnale de alarmă că se întâmplă ceva rău

durerile de rinichi jpeg

Durerile de rinichi sunt înşelătoare şi se reflectă în tot organismul,astfel că poţi suferi de o disfuncţie renală fără să ştii acest lucru. Oboseala, lipsa poftei de mâncare şi nevoia de a urina frecvent sunt cele mai îngrijorătoare semne. Iată când este cazul să acţionezi rapid!

Aproximativ 10% din populaţia mondială prezintă o disfuncţie renală. Lucru îngrijorător,mai ales că boala poate evolua fără a fi detectată. Explicaţia este simplă:simptomele lipsesc cu desăvârşire, durerile de rinichi sunt confundate cu durerile de spate sau,în cazul femeilor,cu neplăcerile provocate de menstruaţie. Cu toate acestea,rinichii sunt afectaţi pe zi ce trece şi încep să-şi piardă treptat din capacitatea de filtrare. Pentru prevenire,menţine-ţi tensiunea arterială şi glicemia la valori normale,renunţă la fumat,redu cantitatea de sare şi nu uita să faci mişcare.

Ce trebuie să ştii despre durerile de rinichi şi despre simptomele bolilor de rinichi:

1. Urinezi des fără să bei lichide

Când rinichii nu funcţionează bine,elimini mai multă urină decât apa consumată,fenomen medical numit poliurie. Acest lucru este evident mai ales pe timpul nopţii,când simţi nevoia să mergi adesea la baie. Chiar dacă reduci consumul de lichide,nevoia de a urina persistă şi devine foarte deranjantă. Explicaţia este că rinichii nu mai filtrează urina cum trebuie. Se poate întâmpla însă şi să nu urinezi destul de des,chiar dacă ai băut multe lichide,un proces numit oligoanurie de către specialiştii în domeniu. Ce e de făcut:Medicul de familie trebuie să-ţi recomande efectuarea unor analize medicale de specialitate,cum ar fi sumarul de urină şi urocultura (adică jetul intermediar al urinei de dimineaţă),pentru a investiga nivelul proteinelor,şi teste speciale pentru patologia rinichiului,care iau în considerare creatinina,ureea şi albumina din sânge.

2. Durerile de rinichi şi oboseala continuă

Şi senzaţia de oboseală continuă poate fi semn de disfuncţie renală. Când rinichii funcţionează prost,nu mai elimină deşeurile de azot rezultate în urma digestiei alimentelor,şi acestea se infiltrează în sânge,îl intoxică şi determină o stare de epuizare a organismului. Pacientul se simte tot mai slăbit pe zi ce trece şi este palid,aparent fără motiv.

Ce e de făcut:În afară de analizele recomandate pentru testarea urinei,testele sangvine de  rutină pot să-ţi depisteze şi să stabilească ce stă la baza anemiei.

3. Ai glezne şi picioare umflate

Ţi se îngroaşă pleoapele şi ai gleznele şi picioarele umflate în timpul dimineţii? Tot rinichii pot fi de vină! Atunci când funcţia renală este perfectă,cei doi rinichi participă alături de celelalte organe la menţinerea unei cantităţi constante de substanţe în sânge şi ţesuturi. Dacă ei întâmpină greutăţi,proteinele trec din sânge în urină şi creează un dezechilibru important deoarece au tendinţa să se instaleze în ţesuturi,ceea ce generează umflarea anumitor părţi ale corpului. Alte efecte nedorite sunt creşterea în greutate şi hipertensiunea arterială.

Ce e de făcut:Analizele de sânge şi testele de urină îţi vor arăta dacă rinichii determină aceste neplăceri.

4. Lipsă de apetit şi senzaţie de vomă

O formă avansată a insuficienţei activităţii rinichilor,insuficienţa renală cronică determină şi lipsa poftei de mâncare,mai ales în ceea ce priveşte produsele care conţin carne,şi scăderea în greutate. Se poate ajunge şi la greaţă sau vărsături,mai ales în stadiul final al bolii.

Ce e de făcut:Dacă nivelul de urină este foarte ridicat şi rinichii nu mai funcţionează,este nevoie urgentă de dializă,adică o tehnică specială care suplineşte funcţia renală.  Este o metodă de eliminare a reziduurilor,a toxinelor şi a excesului de apă din sânge,precum şi de restabilire a echilibrului organismului.

Unele medicamente care conţin ibuprofen,precum paracetamolul,aspirina şi uneleantibiotice,ca gentamicina,pot altera funcţia renală.

5. Durerile de rinichi şi apariţia unor erupţii cutanate şi crampe

Când insuficienţa renală este avansată,pot apărea mâncărimi şi erupţii cutanate pe tot corpul şi/sau crampe,mai ales la mâini şi la picioare. Ele se sunt din cauza retenţiei de apă şi de fosfor din sânge,substanţe care nu mai sunt eliminate,ca în mod normal,de rinichi.

Sfatul specialistului cu privire la durerile de rinichi

simeon stalpnicul png

Ce spune Dr. Teofil Roşu,medic specialist Boli interne la Centrul Medical Focus, despre durerile de rinichi:

«Când apare o durere în zona lombară,poate fi vorba de suferinţă renală. În acest caz,bolnavul trebuie să se prezinte la medic,de familie sau specialist,  pentru a descoperi care este cauza neplăcerilor. Examenul clinic,probele de laborator,ca sumarul de urină şi urocultura,precum şi testele paraclinice,precum ecografia rinichilor,radiografia renală care poate depista un calcul pornit din rinichi către vezica urinară şi o antibiogramă pentru depistarea sensibilităţii la antibiotice a germenului care a produs infecţia,pot să dea informaţii precise despre stadiul bolii şi despre metodele potrivite de tratament.»



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg