Bufniţele, misterioasele păsări de noapte

19 septembrie 2017   Casă și Grădină

Când apune soarele, li se ascut toate simţurile. Pornesc la vânătoare: cele de talie mică caută greieri sau lăcuste, cele mari - arici, rozătoare, păsări, ba chiar şi pui de vulpe. Bufniţele ne-au fascinat dintotdeauna şi sunt înconjurate de o aură de mister.

Au ochii imobili

Ştiai că bufniţa este singura pasăre care are ochii situaţi în partea anterioară a capului, la fel ca omul? Doar că, spre deosebire de acesta, ochii ei sunt imobili. Pentru a compensa asta, bufniţa are un gât flexibil, putându-şi roti capul cu 180, ba chiar cu 270 de grade, în funcţie de specie. Penajul din zona feţei e dispus astfel încât să direcţioneze mai bine sunetele către urechi. Practic, e echipată ca să fie un vânător de temut!

E cunoscută şi sub numele de cucuvea pitică. Îşi duce traiul în zonele împădurite de la munte. Este cea mai mică dintre bufniţe, având dimensiunea unei vrăbii. Lungimea corpului nu depăşeşte 20 cm. Masculii cântăresc până în 100 g, femelele un pic mai mult. Cu ghearele sale puternice, prinde nu doar şopârle, insecte sau lilieci, ci şi păsări mai mari ca ea, precum sturzii. Masculul conduce femela pe teritoriul pe care-l controlează şi îi arată locurile de cuibărit. În general, masculul cântă pentru a indica teritoriul ocupat, iar perechea i se alătură curând. Când se formează o nouă pereche, partenerii cântă în duet.

Caracteristică zonelor împădurite, stâncoase, buha se numără printre răpitoarele de noapte cele mai mari. Femela atinge aproape 5 kg în greutate. Este o pasăre impunătoare, cu moţuri deasupra urechilor şi ochi portocalii. Se hrăneşte cu mamifere, dar şi cu broaşte, şerpi, insecte. Atacă inclusiv puii de căprioară! Trăieşte circa 29 de ani în sălbăticie şi 68 de ani în captivitate.

Îşi duce traiul pe pajişti, prin fâneţe, dar şi în clădiri părăsite. Striga are penajul alb şi bej, cu puncte mai întunecate. Faţa are formă de inimă. Îşi localizează prada folosindu-se mai mult de auz decât de văz. Vânează şoareci de câmp, păsări mici, broaşte, insecte. Se împerechează pe viaţă.

Mai multe