Micuţa colibri, unicat printre păsări
E uşor de recunoscut graţie ciocului lung şi bătăilor rapide din aripi. E printre cele mai mici păsări din lume şi singura care poate sta pe loc în aer. V-o prezentăm pe... colibri!
Pasărea de... 2 grame
Oricine ar putea să ţină un colibri în căuşul palmei,de vreme ce cântăreşte între 2 şi 20 de grame.
Dar,deşi sunt micuţe,grupul păsărilor colibri este al doilea,ca număr de specii (peste 300),după vrăbii. Cea mai mică pasăre din lume,care măsoară doar 5-6 cm lungime,face parte din familia colibri. Nectarul,hrana lor preferată
Ca şi albinele,micuţele colibri polenizează plantele:când se hrănesc cu nectar,pe care-l extrag cu ajutorul ciocului subţire,aripile lor se pudrează cu polen,care este astfel „transportat” la o altă plantă.
Alimentul,de bază este nectarul,iar ca să fie apte de zbor trebuie să consume o cantitate de nectar egală cu jumătate din greutatea lor.
Pasărea colibri trăieşte doar în America de Nord,America de Sud şi Caraibe. Cele mai multe trăiesc în Columbia şi Ecuador,unde au fost semnalate 130 de specii.
Dintre toate speciile de păsări,numai colibri pot zbura în orice direcţie şi se pot menţine pe loc în aer. Au o inimă puternică,mai mare decât a altor păsări,care bate de 650 de ori pe minut – de aproximativ 100 de ori mai mult decât a unui om.
De asemenea,au opt coaste,şi nu şase,ca celelalte păsări,lucru care le ajută să stea în aer şi să bată rapid din aripi. Viteza medie de zbor este de 48 km/oră.
Simbolul colibri
Pasărea colibri e un simbol sacru al indienilor Taino,deoarece polenizează plantele,fiind o purtătoare de viaţă. Ea simbolizează renaşterea populaţiei Taino în Caraibe. Aici ea mai este numită Zoom Zoom,Zumbador,Pajaro,Mosca şi Guacariga (razele soarelui).