Ce legume se plantează în martie

14 martie 2018   Casă și Grădină

Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă. Şi dacă ziua bună se cunoaşte de dimineaţă, ei bine, şi anul rodnic se cunoaşte după primăvară. E timpul să pui osul la treabă, dacă-nţelegi ce vrem să spunem! Uită-te la lista de legume, ia-ţi seminţele de la magazinul de seminţe şi treci la treabă!

N-ai grădină? Asta nu-i o scuză. Îţi poţi transforma tot balconul într-o grădină suspendată. Într-un ghiveci pătrunjel, într-altul – busuioc şi tot aşa. Ţi le atârni pe pereţi şi, bam, ai verdeaţă la purtător! Aşa că să nu te-auzim!

Sfecla roşie

Îi place pământul căldişor, deci, dacă ai grădină şi e încă frig afară, mai aşteaptă. Dacă n-ai grădină, nu dispera! Pune câteva seminţe într-un pătrăţel dintr-ăla mic sau câte vrei şi lasă-le în casă până dă căldura de tot.

Morcovii

Direct în grădină sau direct în ghiveci. Morcovii nu sunt pretenţioşi. Udă-i când îţi aduci aminte şi de restul are grijă natura.

Ceapa

Poţi să plantezi seminţe cu ceapă verde. O pui cu moţul în pământ şi ea o să crească, o să vezi. Nu-ţi face probleme. O să ai ceapa ta de recoltă cât ai zice „ceapă“.

Spanacul

Îi place mai la răcoare. Dacă-l pui de acum, o să crească văzând cu ochii. O să fie gata înainte de caniculă, care o să-l zăpăcească de cap. Cel mai bine e să-l recoltezi în iunie, să nu ţi-l ardă soarele prea rău.

Salata romană

Găseşti pliculeţe cu seminţe la magazinele de specialitate. Nici salata nu e pretenţioasă. Planteaz-o, ud-o din când în când şi, bam, ai salată! Natura lucrează în moduri miraculoase!

Broccoli

Fiind o legumă de toamnă, dacă-l cultivi acum pe domnul broccoli, înainte de canicula verii o să obţii o căpăţână serioasă. Urmăreşte să iei seminţe nemodificate genetic de la magazin (scrie pe pliculeţ). Varietatea denumită „Flash“ e bună pentru recoltele mai târzii.

Varza

E destul de târziu pentru varză, dar nu foarte târziu. Varza se pune în casă (dacă n-ai grădină) şi se scoate pe balcon. Dacă ai grădină, se plantează seminţe în acele ghivecele foarte mici, pe care le găseşti tot la magazinele de specialitate. Le ţii până răsar firicele verzi din ele şi încă le mai ţii, dar nu foarte mult. Pe urmă, iei răsadurile şi ţi le pui în grădină.

Porumbul

Nici porumbul nu e pretenţios, aşa că pur şi simplu, începe să-l cultivi, dar vezi să nu fie temperaturi negative noaptea, că altfel îngheaţă.

Castraveţi

Se plantează după ultimul îngheţ. Fii atentă la prognoza meteo, dacă nu vrei să ai surprize. 

Mazăre

Tot după ultimul îngheţ. Nu-i place deloc căldura, aşa că dacă se anunţă o vară caniculară, ori sari peste, ori mai aşteaptă până-n toamnă.

Roşiile

Mai întâi plantează-le în casă, dacă stai într-o regiune friguroasă. Dacă stai unde e mai cald, fă-ţi răsaduri în acele minighivecele şi apoi mută-le în grădină.

Pepenii

Urmează acel plan ca la roşii, deşi credem că, dacă stai la bloc, să plantezi pepeni nu e tocmai o idee strălucită. Dar... cine ştie... poţi să-l muţi în grădina din faţa blocului. Glumim, desigur... Ştim că nu rezistă nimic pe praful ăsta...

Sursa foto: www.northerndelicious.com

Mai multe