Ce trebuie să mănânci pentru un ficat sănătos
Ficatul este al doilea cel mai mare organ din corp. El are de îndeplinit un număr mare de funcţii importante, dar stilul de viaţă dezordonat, alimentaţia nesănătoasă, consumul de alcool, fumatul etc., toate afectează starea de sănătate a acestuia.
Semne care-ţi spun că ficatul nu-şi mai poate îndeplini funcţiile:
- Incapacitatea de pierdere în greutate- Balonare- Urină închisă la culoare- Pierderea poftei de mâncare- Imunitate slăbită- Constipaţie- Durere de cap- Arsuri la stomac şi reflux gastroesofagian- Depresie- Anxietate- Oboseală cronică- Transpiraţie excesivă- Hipertensiune arterială- Piele îngălbenită- Ochi galbeni (icter)
Dacă observi că ai unul dintre simptomele enumerate mai sus, ar trebui să începi să incluzi în dieta zilnică următoarele alimente:
Usturoi
Pentru a menţine ficatul sănătos, detoxificarea lui este necesară. Şi cel mai bun aliment în acest caz este usturoiul. Usturoiul este sursă bogată de alicină, un antioxidant care protejează organismul de daunele oxidative. În plus, activează enzimele ficatului, care elimină toxinele din organism. Aşadar, mănâncă zilnic usturoi în stare crudă – astfel obţii toate beneficiile pe care le are.
Broccoli
Broccoli este leguma care conţine compuşi care elimină toxinele acumulate în ficat şi, implicit, organism. În plus, are proprietăţi antiinflamatoare şi stimulează metabolismul. Mănâncă broccoli de două sau de trei ori pe săptămână.
Sfeclă roşie
Sfecla roşie conţine antioxidanţii cunoscuţi sub numele de betanină. Studiile recente au arătat că prin consumul regulat de suc de sfeclă roşie scazi riscul de afecţiuni hepatice, inclusiv cancer. Bea câte un pahar de suc de sfeclă roşie pe zi sau o ceaşcă de sfeclă rasă de două-trei ori pe săptămână.
Morcov
Datorită antioxidanţilor, vitaminelor, mineralelor şi fibrelor dietetice, morcovul este un aliment important şi necesar pentru menţinerea sănătăţii. Foarte bun este morcovul proaspăt, dar sucul de morcovi acţionează mai bine împotriva toxinelor prezente în ficat. Bea un pahar de suc de morcovi o dată la două zile.
Ceai verde
Este cunoscut faptul că ceaiul verde conţine o cantitate mare de antioxidanţi. Mai multe studii au arătat că ceaiul verde consumat zilnic reduce riscul de cancer de ficat şi afecţiuni hepatice ca ciroză, hepatită şi steatoză hepatică. Sunt recomandate două-trei ceşti de ceai verde pe zi.â
Alte alimente pe care trebuie să le incluzi în dietă pentru a menţine ficatul sănătos sunt: avocado, turmeric, lămâie, măr, ulei de măsline, nuci, varză roşie, grepfrut, cereale integrale, roşii, ceai de păpădie etc.