Cum previi balonarea după masă
Balonarea după masă nu este, de obicei, un motiv de îngrijorare şi ea poate fi evitată adesea urmând câteva practici simple, cum ar fi consumul excesiv de fibre, evitarea băuturilor carbogazoase şi mestecarea corectă a alimentelor.
Modurile prin care poţi preveni balonarea după masă sunt următoarele:
Nu mânca prea multe alimente bogate în fibre
Fibra este un carbohidrat prezent în alimentele pe bază de plante pe care organismul nu îl poate digera. Ea are câteva funcţii importante în organism, cum sunt reglarea nivelului de zahăr din sânge şi consumul de zahăr. Cu toate acestea, consumul excesiv de fibre poate determina probleme digestive precum balonare sau gaze. Un studiu recent a arătat că o dietă bogată în fibre ajută la ameliorarea balonării la persoanele cu constipaţie idiopatică. Exemple de alimente bogate în fibre includ: fasolea, lintea, fructe (mere şi portocale), cereale integrale, mazăre, broccoli, varză de Bruxelles.
Renunţă la alimentele faţă de care ai intoleranţă sau sensibilitate
Balonarea este un simptom comun al intoleranţei alimentare şi a alergiilor. Intoleranţa şi sensibilitatea/alergia pot determina o creştere excesivă de gaze, care pot bloca tractul gastrointestinal. Alimentele care pot provoca această problemă digestivă sunt cele pe bază de gluten. Urmăreşte simptomele pe care le ai după ce mănânci anumite produse, iar cel mai bun lucru pe care-l poţi face este să-ţi notezi ce ai mâncat în ziua în care te-ai simţit rău.
Evită alimentele bogate în grăsimi
Grăsimea este o parte esenţială a oricărei alimentaţii sănătoase şi este o sursă importantă de energie. Organismul digeră grăsimile încet, deoarece acestea iau mai mult timp decât majoritatea alimentelor pentru a trece prin tractul digestiv şi pot întârzia golirea stomacului. La unii oameni, acest lucru poate provoca balonare. Pentru persoanele care experimentează frecvent balonarea, evitarea alimentelor bogate în grăsimi ar putea ajuta la tratarea problemei digestive.
Mestecă bine mâncarea înainte de a o înghiţi
Mâncatul rapid măreşte cantitatea de aer înghiţită, ceea ce poate duce la creşterea nivelului de gaz în tractul gastrointestinal. Persoanele care obişnuiesc să mănânce şi să bea repede, aceasta poate fi o cauză a balonării. Problema poate fi rezolvată dacă se renunţă la mâncatul cât mai repede al alimentelor.
Evită băuturile carbogazoase
Băuturile carbogazoase conţin dioxid de carbon, un gaz care se poate acumula în tractul gastrointestinal şi poate cauza balonare. Apa este cea mai bună alternativă la băuturile carbogazoase pentru reducerea riscului de balonare.
Alimentaţia joacă un rol important asupra modului în care te simţi în fiecare zi, aşadar acordă mai multă atenţie produselor şi băuturilor consumate.