Fructele, indicate în crizele de hipoglicemie
Hipoglicemia poate să dea ameţeală, senzaţia puternică de foame, dureri de cap, confuzie, inabilitatea de a se concentra a pacientului, transpiraţie, vedere înceţoşată, tremurături, pierderea conştienţei. Hipoglicemia e primul indicator al unui diabet de tip 2 şi un indicator al unui ficat gras.
Una dintre cauzele majore ale ficatului gras sunt viruşii sau bacteriile care-şi fac loc în ficat, dieta bogată în proteine, medicamentele sau toxinele provenite din metabolizarea alcoolului sau a pesticidelor. Din cauză că ficatul e suprasolicitat, se înveleşte cu o pătură de grăsime, ca să interzică potenţialilor agenţi patogeni să mai intre pe teritoriul lui. Acest proces de auto-protecţie poate lucra chiar şi împotriva propriului corp. Pe măsură ce ficatul se închide, nu mai păstrează glucoza, lăsându-i-o pe toată pancreasului. Pe măsură ce trece timpul, pancreasul nu mai poate face faţă, astfel că nu mai produce insulină sau nu poate s-o folosească aşa cum trebuie.
Fructele, mai indicate decât zahărul în crizele de hipoglicemie
În crizele de hipoglicemie, cei mai mulţi oameni se reped la o porţie mare de zahăr. Poate fi o băutură dulce, o ciocolată sau orice altă formă de glucoză, dar aceste practici nu ajută ficatul, pentru că ce-i trebuie ficatului sunt mai multe fructe. Dar fructele sunt zahăr... ai să spui. Fructele sunt forma corectă de zahăr sau glucoză – genul care, împreună cu o dietă săracă în grăsimi ajută ficatul să se recupereze.
Cercetătorii au investigat efectele sucrozei ingerate împreună cu coacăzul negru şi merişorul. 20 de femei sănătoase au luat parte la acest studiu, care au mâncat coacăze negre şi merişoare şi cărora li s-au luat mostre de sânge imediat, la 15 minute, la 30 de minute, la 45 de minute, la 60, 90 şi 120 de minute, pentru a li se măsura nivelul de sucroză din sânge.
În comparaţie cu ingestia sucrozei simple, ingestia sucrozei provenite din coacăze şi merişoare s-a dovedit că îmbunătăţeşte indicele glicemic. Aceste răspunsuri au fost foarte bine evidenţiate, în ciuda conţinutului înalt de carbohidraţi, ceea ce înseamnă se fructele pot fi consumate liniştit în cazd de criză hipoglicemică şi că sunt mai eficiente decât un litru de suc plin de zahăr. Concluzia studiului a fost că atât coacăzele cât şi merişoarele, consumate fie proaspete, fie sub formă de nectar, optimizează răspunsul post-metabolic la sucroză.
Deci, dacă suferi de hipoglicemie, fructele sunt cel mai bun remediu în a-ţi ajuta ficatul să-şi revină şi să ajute şi pancreasul. Afinele, avocado, roşiile, castraveţii, citricele sunt esenţiale pentru un ficat sănătos.