Informaţii despre păsările călătoare. Cei 3 vestitori ai primăverii

12 martie 2017   Casă și Grădină

Vestitori ai primăverii nu sunt doar ghioceii, ci şi numeroasele păsări migratoare care se întorc pe teritoriul ţării noastre, după ce şi-au petrecut iarna în ţările calde din emisfera sudică. Iată mai multe informaţii despre păsările călătoare.

Multă vreme am crezut,copil fiind,că pe mine m-a adus barza care îşi avea cuibul lângă casa noastră. Bunica,mama tatălui meu,îmi relata de multe ori,pe un ton foarte serios,aceeaşi poveste,când pe stâlpul de electricitate din vecinătate îşi făcea cuib o familie de berze,care revenea an de an.

Poate veţi spune că am fost un copil naiv,dar îmi plăcea la nebunie povestea aceea:cum mi-a dat drumul barza din cioc şi cum a reuşit ea,bunica,să mă prindă direct în şorţul ei de bucătărie,pe care îl ţinea întins ca pe o plasă de salvare. Chiar şi după atâţia ani,mă uit cu admiraţie la înaripatele care ne vizitează începând cu lunile martieaprilie. Le văd cum îşi reconstruiesc cuibul pe stâlpul înalt,fără nicio teamă,consfinţind astfel venirea primăverii.

1. Informaţii despre păsările călătoare - Rândunica,uşor de recunoscut

Este cea mai cunoscută pasăre călătoare,iar la noi în ţară poate fi cu uşurinţă identificată şi în timp ce zboară,graţie cozii ei bifurcate,cu pene alb-gălbui pe burtă şi negru-albăstrui pe spate. Rândunica (Hirundo rustica) îşi construieşte cuibul în formă de cupă din granule de noroi,de cele mai multe ori în hambare,aproape de streaşina casei sau în structuri similare construite de mâna omului. Se hrăneşte cu insectele pe care le prinde în timpul zborului.

Dintre toate speciile de rândunele,aceasta trăieşte cel mai aproape de aşezările umane. Este considerată vestitorul primăverii,mai ales că revine din anumite zone din Africa pentru a locui luni bune în ţări de pe continentul european. Toamna,rândunelele şi puii lor pleacă spre sud şi călătoresc pe distanţe foarte mari.

2. Cucul îşi depune ouăle în alte cuiburi

Dacă sunteţi în căutare de informaţii despre păsările călătoare, e bine să ştiţi că această pasăre îşi cântă numele toată primăvara. Culoarea cenuşie a penelor este una dintre caracteristicile cucului (Cuculus canorus). Cântecul prin care masculul îşi marchează teritoriul este frecvent auzit prin lunci şi livezi. Este un lucru bine ştiut că păsările din această specie nu îşi dau deloc silinţa când vine vorba de construirea unui cămin.

Nu clocesc propriu-zis ouăle,deoarece femelele le depun în cuiburile altor păsări cântătoare mai mici,după ce au grijă să împingă din cuib unul din ouăle gazdei. Vieţuitoarele iubesc spaţiile deschise şi migrează în timpul verii în unele zone din Europa şi Asia,iar iernile şi le petrec în Africa. Sosesc în Europa în aprilie şi pleacă în ţările calde abia în septembrie. Dieta cucului este alcătuită în principal din insecte,iar omizile sunt un adevărat răsfăţ culinar. Ocazional,mănâncă şi ouă.

3. Informaţii despre păsările călătoare - Barza albă,un arhitect iscusit

Barza albă (Ciconia ciconia) este o pasăre acvatică de talie mare. Penajul este în cea mai mare parte alcătuit din pene albe,dar şi negre,care îi creionează frumos aripile. Păsările adulte au picioarele lungi şi roşii,iar ciocul lor foarte ascuţit şi alungit este tot de culoare roşie. Este un animal carnivor:se hrăneşte cu insecte,peşti,broaşte,reptile,mamifere şi păsări de mici dimensiuni.

Este o pasăre monogamă,dar nu face pereche cu aceeaşi pasăre pe viaţă. Barza şi bărzoiul construiesc cot la cot un cuib foarte mare din crengi şi alte resturi,pe care îl vor folosi mai mulţi ani la rând. După ce îşi cresc puii pe teritoriul Europei,toamna migrează pe distanţe foarte mari,petrecându-şi iarna în Africa şi în alte ţări cu clima caldă.

Coxartroza tratament

Mai multe