Coxartroza tratament şi simptome. Mişcarea este perfectă

coxartroza tratament jpeg

Coxartroza tratament. Atroza şoldului, sau coxatroza, afectează articulaţia care leagă femurul – osul coapsei – de bazin. Deteriorarea cartilajului articular se manifestă prin mişcări îngreunate şi prin dureri intense.

Coxartroza tratament - Mişcarea este bună

Mişcarea îmbunătăţeşte vizibil starea suferindului.

Milioane de oameni din întreaga lume suferă de coxartroză, care reprezintă localizarea reumatismului degenerativ la nivelul articulaţiei şoldului. Obezitatea, înaintarea în vârstă, moştenirea genetică se numără printre cauzele bolii. Artroza şoldului este mai frecventă când articulaţia a suferit deja un traumatism – o luxaţie în urma unui accident, spre exemplu. De asemenea, riscul apariţiei bolii e mai mare la persoanele care duc frecvent greutăţi, la anumite categorii de sportivi profesionişti, la cei care suferă de displazie congenitală de şold.

Lipsă de mobilitate şi durere

Simptomele bolii sunt şchiopătatul şi durerea care evoluează în puseuri şi care durează de la câteva zile la câteva săptămâni. Durerea poate iradia spre partea inferioară a spatelui, spre genunchi, şi adeseori perturbă somnul. Lipsa de mobilitate se numără şi ea printre simptome: suferindul se încalţă greu, are dificultăţi în a ridica un obiect de pe jos, intră sau iese cu greutate dintr-un autoturism. Durerile sunt mai puternice dimineaţa sau când se schimbă vremea.

Coxartroza tratament - Examen clinic şi radiografie

Spre deosebire de genunchi, inflamaţia articulaţiei şoldului nu este vizibilă la exterior. Prin urmare, în vederea diagnosticului, pacientul alungit în poziţie orizontală este examinat de către medic. Acesta pliază genunchiul şi face să pivoteze şoldul suferindului de la dreapta la stânga. În caz de artroză, aceste mişcări îi provoacă dureri pacientului. Diagnosticul este apoi confirmat prin radiografii şi printr-un test de sânge, menit să pună în evidenţă sindromul inflamator.

Mersul pe jos, cel mai bun leac

Boala are repercusiuni asupra calităţii vieţii şi îi împinge pe bolnavi spre o viaţă sedentară, ceea ce favorizează apariţia maladiilor cardiovasculare. Tocmai de aceea, specialiştii le recomandă suferinzilor să desfăşoare o activitate fizică regulată, fără excese. Pe lângă medicamentele prescrise de medic, mişcarea, de 2-3 ori pe săptămână, alină neplăcutele simptome. Mersul pe jos sau pe bicicletă, nataţia sunt cele mai indicate. Bolnavul poate face cure termale sau kinetoterapie. Ideea este de a întări muşchii şoldului, pentru a stabiliza articulaţia şi a diminua durerea. Supraponderalii sunt sfătuiţi să piardă kilogramele în exces, care apasă greu asupra articulaţiei. Când durerea devine insuportabilă, în ciuda tuturor măsurilor, articulaţia bolnavă poate fi înlocuită cu o proteză totală de şold.

Coxartroza tratament - Bine de ştiut!

În timpul puseelor bolii, medicii le recomandă bolnavilor să menajeze articulaţia, prin folosirea unui baston care să fie ţinut în partea opusă şoldului dureros. Susţinerea oferită astfel încetineşte degradarea cartilajului şi diminuează durerile. Plante pentru sinuzită