Mulţi îl consideră o delicatesă, dar este cel mai toxic aliment din lume. Adevărul neştiut despre somon

31 ianuarie 2019   Casă și Grădină

Beneficiile consumului de peşte gras, între care se numără şi somonul, sunt numeroase şi atestate ştiinţific. La fel de cunoscut este însă şi faptul că somonul de crescătorie se deosebeşte de cel sălbatic în ceea ce priveşte compoziţia sa nutritivă, iar recent, un ecologist norvegian a determinat că somonul crescut în condiţii artificiale este şi îmbibat cu otrăvuri.

Ziariştii francezi, Nicolas Daniel şi Louis de Barbeyrak, au studiat timp de câteva luni ce presupune din interior industria pescuitului. Aceştia au făcut drumuri în Norvegia, Vietnam, Suedia şi Danemarca, după care au dezvăluit adevărul pe care încearcă să îl ascundă industria pescuitului. 

Aceştia, împreună cu norvegianul Kurt Oddekalvom, activist, ecologist şi fondator al Societăţii Norvegiene pentru Ocrotirea Naturii, au dezvăluit o realitate cutremurătoare. 

Citeşte şi: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci miere înainte de culcare

"În Norvegia, situaţia privind cultivarea peştelui este catastrofală. La o fermă atât de mică creşte un număr atât de mare de peşte, 2 milioane de unităţi de somon. Peştele se îmbolnăveşte, e vorba de aproape o pandemie: necroza pancreatică şi anemia infecţioasă a somonului a capturat toată Norvegia. Însă, acest lucru este tăinuit de consumatori", spune acesta. 

Activistul are colectate probe, înregistrări video, care arată cum muncitorii de la crescătorii toarnă în apă un pesticid puternic cu efecte neurotoxice.

"Ei înşişi trebuie să poarte măşti şi costume de protecţie, ca să nu fie afectaţi de substanţele chimice destinate curăţării rezervoarelor de apă de paraziţi. Astfel, somonul se îmbibă cu aceste produse chimice, ceea ce ar putea ameninţa sănătatea consumatorului. Somonul norvegian este cel mai toxic aliment din lume, şi asta în condiţiile în care industria pescuitului ocupă al doilea loc după venituri în Norvegia", relatează Kurth.

Pe de altă parte, nu trebuie să vă impacientaţi totuşi pentru că autorităţile iau măsuri şi chiar dacă somonul nu este prins direct din apele îngheţate ale oceanului, ci direct din „piscina home-made” a crescătorului de somon, acest sortiment de peşte este mult mai sigur decât oricare alt tip de carne, fie că vorbim de carne de pui, porc, miel sau vită.

Peştele gras, în general, este foarte bogat în acizi graşi Omega 3, esenţiali pentru o sănătate puternică.

Heringul, sardinele şi macroul sunt doar câteva specii de peşte gras, pe lângă somon, care vă pot asigura necesarul de acizi graşi benefici organismului.

Sursă: unica.md / Foto: pixabay.com

Mai multe