Simpatiile si antipatiile plantelor

23 februarie 2011   Casă și Grădină

Ţi se întâmplă uneori să respingi compania unor persoane doar pentru că nu îţi plac? Chiar dacă pare greu de crezut şi plantele trec prin experienţe asemănătoare. Din păcate, ele nu se pot îndepărta singure de suratele lor antipatice, dar tu poţi interveni ca să le fie bine.

Este foarte probabil să fi pierdut şi tu o plantă de apartament sau să fi privit cum se usucă în vază florile primite de ziua ta. Pentru a înţelege simpatiile şi antipatiile florilor tale,poţi miza pe ajutorul unei ştiinţe apărute cu mai bine de 50 de ani în urmă, alelopatia, care cercetează felul în care plantele se influenţează reciproc. Iată de ce anume trebuie să ţii cont data viitoare când îţi aranjezi florile în balcon sau într-o vază:

- lăcrămioarele sunt plante singuratice şi nu se înţeleg cu celelalte flori, deci e mai bine să le aşezi deoparte în vazele lor

- violetele şi narcisele nu pot suporta liliacul

- narcisele şi liliacul au totuşi ceva în comun: nu acceptă lalelele în apropierea lor

- lalelele nu vor fi niciodată încântate de o alăturare cu floarea de nu-mă-uita

- trandafirii nu suportă rezeda şi garoafele

- macii trebuie lăsaţi singuri, altfel, celelalte flori se vor usca

- mimoza pudica se simte mai bine în singurătate, dar, pentru că adoră căldura, nu este exclusă cultivarea ei într-un terariu, alături de plante carnivore sau de orhideePentru binele suratelor lor, plantele carnivore cum sunt Cefalotus, Prinde-muşte, numită şi Dionaea, Nepentes sau Saracenia este de preferat să fie aranjate într-un colţ separat. Ele se hrănesc cu insecte din cauza solului acid şi lipsit de elemente nutritive şi elimină substanţe chimice care afectează plantele din vecinătate. Este indicat să procedezi la fel în cazul cactuşilor,care trebuie scoşi pe terasă din luna mai,în timp ce orhideea, Neoregelia, Passiflora sau Violeta de cameră sunt în floare.

Simpatii sănătoase

Există şi plante care se simpatizează. De pildă, trandafirii sunt partenerii perfecţi pentru vanilia sălbatică, numită şi Heliotropium, Calibrachoa, Verbena. Dacă vrei să intensifici parfumul trandafirilor, alătură-le arpagic, usturoi sau oricare altă plantă din specia Allium. Plantele însoţitoare ajută la o bună creştere a partenerelor lor şi se protejează unele pe altele de factorii externi care le pot afecta. De exemplu, lavanda apără trandafirii de păduchi. Prin urmare,nu va mai fi nevoie să foloseşti substanţe chimice care să alunge paraziţii sau insectele.

Mai multe