Teflonul, folosit la crearea primei bombe atomice

25 iulie 2022   Casă și Grădină

Cunoaștem cu toții teflonul ca fiind acel polimer sintetic, acel înveliș non-lipicios de pe fundul tigăilor, care ne scutește de multe bătăi de cap atunci când vine vorba de gătit și curățat. Însă teflonul a invadat mai multe domenii actuale, nu e prezent doar în bucătărie.

Dacă vă întrebați ce face ca oja de pe unghiile noastre să fie fină și lipsită de crăpături, este exact teflonul! Mai mult, această politetrafluoroetilenă, cum i se mai zice nepopular, e folosită și la gecile impermeabile Gore-Tex. Această substanță inventată în mod accidental are multiple întrebuințări!

Înlocuitorul freonului

Prin 1938, chimistul Roy Plunkett, de la DuPont, împreună cu asistenul său, Jack Rebok, munceau de zor la un proiect de mare interes – voiau să dezvolte un agent frigorific care să poată înlocui freonul. La acea vreme, frigiderele erau tot mai căutate și folosite de populație, dar, cum freonul era toxic mai ales la expuneri îndelungate, DuPont a început să caute alternative pentru gazul cu potențial fatal.

În timp ce lucrau în laboratoarele din New Jersey, Plunkett și Rebok au descoperit politetrafluoretilena, adică un fel de ceară albicioasă, rezistentă la temperaturi înalte. În februarie 1941, Plunkett a fost premiat pentru polimerii tetrafluoretileni, pe scurt Teflon. Anul care a urmat, compania a înregistrat la OSIM-ul american termenul „Teflon”, după care a început să vândă produse care-l conțineau.

Folosit în cel de-al Doilea Război Mondial

Science History Institute susține că una dintre primele întrebuințări ale Teflonului a fost pentru produse care trebuiau să reziste la coroziune. Odată acoperite cu Teflon, acele părți au fost incluse în Proiectul Manhattan din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru crearea primei bombe atomice.

Abia în 1954 s-a ajuns la concluzia că acest polimer poate fi folosit ca înveliș nelipicios la tigăi și cratițe. Muzeul Științei din Londra susține că o anume Colette Grégoire îl vedea pe soțul ei, inginerul Marc Grégoire, că folosea Teflon la ustensilele lui de pescuit și i-a cerut acestuia să pună niște Teflon și pe tigăile ei, ca să nu i se mai lipească ouăle.

Nelipsit în bucătărie

Marc a acceptat provocarea și a găsit un mod de-a lipi teflonul de aluminiu. Cuplul a început să-și vândă tigăile și crătițele la scurt timp după marea descoeprire, înființând compania „Tefal” în 1956, denumire provenită dintr-o combinație de cuvinte între „Teflon” și „aluminiu”. Inutil să mai spunem că produsele Tefal au avut un succes enorm!

foto - Shutterstock

Mai multe