Cât de des se schimbă salteaua de pat și cum îți dai seama că ai nevoie de una nouă

31 octombrie 2022   Lifestyle

Salteaua de pat influențează calitatea somnului și, de aceea, ea trebuie să fie înlocuită la un anumit interval de timp. Mai ales dacă prezintă următoarele semne, ce îți arată că a sosit momentul să achiziționezi una nouă.

Cu atât de multe opțiuni disponibile pe piață, achiziționarea unei saltele noi poate fi o alegere dificilă. Pe lângă criteriile personale pe care le ai, este bine să ții cont și de materialul din care este făcută salteaua, de calitatea sa și de anumite caracteristici, pe care ți le dezvăluim în rândurile următoare. 

Citește și: Cum îți alegi salteaua de pat dacă te confrunți cu dureri de spate 

La ce interval de timp ce schimbă salteaua de pat 

În medie, o saltea are o durată de viață de aproximativ 8 ani, însă mai depinde și de tipul și de calitatea sa. Evident, orice saltea realizată cu materiale de calitate superioară va putea fi păstrată mai mult timp, însă tipul de saltea pe care îl cumperi face diferența. 

De pildă, salteaua din spumă cu memorie poate fi păstrată până la cel mult 10 ani în dormitor. Cea din latex natural rezistă mai mult - între 15 și 25 de ani, iar salteaua din latex sintetic are o durată de viață între 5 și până la 10 ani. Când vine vorba de salteaua hibrid, (adică o combinație dintre două tipuri de materiale) aceasta trebuie să fie înlocuită între 5 și până la cel mult 10 ani. 

Vezi și: Ce nu știai despre salteaua ta: cum identifici durerile de spate și trucuri pentru a scăpa de acestea 

Când îți mai dai seama că a sosit momentul să îți schimbi salteaua de pat

Dacă observi că salteaua prezintă cel puțin una dintre următoarele caracteristici, a sosit momentul să o înlocuiești:

  1. Semne de uzură, precum arcuri care pot fi simțite cu ușurință prin țesătură;
  2. Zgomot cauzat de arcurile care scârțâie;
  3. A devenit rigidă, de aceea, te trezești cu dureri de spate și de mușchi;
  4. Simți cu ușurință când partenerul se mișcă în pat.

INFO: Știi că este bine să schimbi salteaua de pat, dacă alergiile sau astmul se agravează. Salteaua este mediul în care trăiesc mulți acarieni și alergeni din casă, iar când curățarea și aspirarea sa nu mai ajută, a sosit momentul să o înlocuiești. 

Sursă foto: Shutterstock 

Mai multe