Ce se întâmplă în corpul tău când bei sucuri acidulate

13 mai 2019   Lifestyle

Sucurile acidulate sunt o adevărată bombă cu ceas. Ştim asta, însă continuăm să le cumpărăm şi să le bem. De ce oare? Iată ce se întâmplă în organismul tău atunci când consumi astfel de băuturi, dar şi la ce riscuri te expui.

Corpul nostru percepe băuturile îndulcite ca pe un drog, aşa că nu e de mirare cât de greu ne este să renunţăm la obiceiul de a consuma băuturi carbogazoase.

La fel ca tutunul, alcoolul sau drogurile, zahărul din sucuri poate deregla complet metabolismul. Din ce în ce mai multe studii atestă efectele negative ale consumului de băuturi carbogazoase asupra organismului. 

Ce se întâmplă în organismul tău când bei sucuri carbogazoase

La prima înghiţitură de suc, pancreasul este anunţat şi începe să creeze insulină, o substanţă pe care corpul o foloseşte pentru a transporta zahărul în sistemul circulator.

În următoarele 20 de minute, nivelul de zahăr creşte, iar ficatul reacţionează, transformând zahărul în grăsimi, potrivit cercetătorilor/

După 45 de minute, cafeina din băutură este absorbită în totalitate, pupilele încep să se dilate, iar tensiunea arterială începe să crească. Organismul produce mai multă dopamină, un neurotransmiţător care stimulează centrii plăcerii din creier asemenea unei doze mici de cocaină.

După o oră, corpul începe să se confrunte cu o prăbuşire a nivelului de zahăr, iar tu simţi nevoia să mai bei un pahar de suc sau o gustare dulce.

Nici cu sucurile naturale ce se găsesc în comerţ lucrurile nu sunt mai roz. Le cumperi crezând că sunt naturale, însă puţini ştiu la ce riscuri se expun atunci când aleg de pe rafturi aceste produse. Acestea conţin o cantitate mare de fructoză, ceea ce le face la fel de periculoase ca şi băuturile carbogazoase. Iată de ce nu ar trebui să nu mai bei sucuri naturale.

Cum îţi afectează sănătatea sucurile acidulate 

Sucurile afectează pielea, dinţii şi oasele

Benzonatul de sodiu care se găseşte în sucurile acidulate poate provoca iritaţii ale pielii, astm sau eczemă. Băuturile care conţin cola sunt făcute cu acod fosforic, o substanţă care creşte apariţia pietrelor la rinichi şi a problemelor renale. Zahărul şi acidul din aceste băuturi dizolvă smalţul dinţilor, dar atacă şi oasele, care devin mai fragile.

Obezitate

Nu mai este niciun secret că sucurile acidulate conţin cantităţi uriaşe de zahăr şi favorizează obezitatea. Reamintim doar că într-un cutie de suc (330 ml) se află nu mai puţin de 7 cuburi de zahăr, iar o sticlă de 2 litri ajunge să conţină până la 50 de cuburi de zahăr. Iată de ce amatorii de băuturi carbogazoase sunt abonaţi la obezitate şi diabet. Cercetătorii de la Harvard susţin că fiecare doză de suc consumată creşte riscul de obeziate de 1.6 ori.

Crize cardiace

Sucurile acidulate cresc în mod considerabil riscul crizelor cardiace în rândul tinerilor. Un studiu publicat, în martie, anul acesta, de cercetătorii de la Harvard avertizează că simplul fapt de a bea o cutie de suc acidulat în fiecare zi conduce la creşterea cu 20% a riscului de a suferi o criză cardiacă la 22 de ani.

Tulburări metabolice

Un cercetător de la Universitatea Bangor (Anglia) a demonstrat că, după numai patru săptămâni de consum regulat de sucuri acidulate, metabolismul suferă modificări şi întâmpină dificultăţi în arderea grăsimilor.

Pierderea memoriei

Nici carbogazoasele aşa-zis „de portocală” sau „de lămâie” nu sunt lipsite de riscuri. Unele dintre băuturile acidulate cu aromă de portocală sau de lămâie conţin o substanţă care poate provoca tulburări nervoase, dar şi pierderi de memorie.

Sursă: adevărul.ro, unica.ro

Mai multe