Ce sunt „copiii fantomă” și cât de periculos e acest fenomen. Există și în România?

18 septembrie 2024   Lifestyle

Odată cu începutul școlii, apar diverse probleme școlare – una dintre ele are de-a face cu absenteismul elevilor din băncile școlii. A devenit o modă pentru copii să chiulească mai mult sau mai puțin motivat?

Mai multe țări se confruntă cu un adevărat fenomen – din diverse motive, elevii nu mai participă fizic la orele de la școală. Acești elevi se numesc „copiii fantomă”. Evident că unii sunt scutiți medical, se află în imposibilitatea de-a ieși din casă și-a merge la școală. Alții, însă, invocă motive mentale, o stare anume, care-i determină să lipsească de la ore.  

După cum știm cu toții, există copii cu diverse disabilități, care nu pot parcurge materiile ca orice alt coleg de-al lor. Acesta este motivul pentru care au mare nevoie de ajutor, atunci când reușesc să se integreze printre ceilalți elevi, sau, pur și simplu, stau acasă și învață ceea ce le predă părintele sau un profesor personal.

Dar nu desprea aceștia vorbim, ci despre cei care lipsesc de la școală mai mult sau mai puțin motivat. Sunt cei cărora mai mult li se induce o anumită stare, sunt izolați și provocați să-și exprime excesiv sentimentele, până la a se ajunge să refuze școala și tot ceea ce presupune ea.

Ei figurează ca elevi la o anumită școală, sunt înscriși acolo și nimeni nu-și asumă complet scoaterea lor din școală în mod oficial, însă, practic, lipsesc de la ore foarte mult. Dacă e să-i cauți, sunt mai mult pe la cabinetul psihologului, unde sunt sfătuiți despre cum să-și înfrunte temerile - mai mult sau mai puțin închipuite - și cum să facă față provocărilor de... școlar.

La noi, în România, nu s-a ajuns la un număr mare de astfel de elevi, însă, în alte state, există deja un fenomen în rândul elevilor care au alte priorități decât școala. Speciliștii atrag atenția că mulți adulți manipulează starea psihică a minorilor și-i influențează nefavorabil, absenteismul școlar fiind un efect al influenței pe care unii „specialiști” îl au asupra celor mici. 

Cu alte cuvinte, există tot mai mulți copii care evită școala cât mai mult și pierd, astfel, atât cunoștiințele elementare învățate acolo, cât și socializarea, care, culmea, le-ar face atât de bine psihic.

foto - Shutterstock

Mai multe