Cele mai bune metode să cureţi rapid ferestrele. Soluţii ieftine, infailibile în îndepărtarea murdăriei de pe geamuri

16 februarie 2022   Lifestyle

Odată cu înmulţirea zilelor însorite, ferestrele au nevoie de o împrospătare, pentru că lumina puternică face vizibilă orice urmă sau murdărie. Pune la încercare câteva metode simple şi câteva reţete de soluţii de curăţare ieftine, ecologice şi din ingrediente naturale!

Poluarea şi murdăria se acumulează încet şi sigur pe ferestrele tale, blocând mult dorita lumină a soarelui să pătrundă în interior. Mai mult, igrasia formată peste iarnă şi urmele lăsate de ştergerea geamurilor cu produse nepotrivite îţi fac munca foarte grea. Îţi venim în ajutor cu câteva soluţii naturale numai bune de pulverizat pe ferestre pentru a străluci din nou! Un produs de curăţat sticla realizat din ingrediente naturale, cum ar fi oţetul alb distilat, este mult mai blând decât majoritatea produselor de curăţare. Un alt beneficiu vine din faptul că poţi ajusta reţeta după cum este necesar.

Spălarea geamurilor în zilele însorite sau înainte de a mătura nu este indicată

Contrar părerii conform căreia ferestrele ar trebui să fie spălate în zilele cu soare, ce mai bine este să rezervi această activitate pentru acelea înnorate. Ar putea fi mai uşor să vezi petele într-o zi însorită, dar uscarea rapidă a geamurilor îţi va face munca mai grea şi rezultatul nu va fi cel dorit. Ferestrele tale vor fi pline de urme.

Un alt aspect pe care trebuie să-l iei în seamă este acela că este necesar să mături şi să aspiri podelele, precum şi să cureţi ramele şi pervazurile înainte de a te ocupa de geamuri.

Cum să acţionezi eficient?

În cazul în care geamurile nu sunt prea murdare, pulverizează soluţia aleasă, apoi şterge-le cu prosoape de hârtie, cârpă din microfibră sau o cârpă moale, fără scame. Când ai de-a face cu ferestre deosebit de murdare, foloseşte mai întâi un burete înmuiat în apă caldă şi puţin detergent de vase, apoi îndepărtează detergentul înainte de a aplica soluţia preferată, pentru o curăţare fără cusur. Dacă există cruste sau reziduuri, înmoaie un prosop de hârtie în puţin oţet şi aplică-l direct pe zona murdară. După 5-10 minute, ar trebui ca geamul să fie curăţat uşor cu o lavetă umedă. După aceea, aplică una dintre soluţiile de mai jos care presupun doar amestecarea ingredientelor:

Reţeta 1

2 căni de apă

3 linguri de oţet

½ linguriţă de detergent de vase lichid

Reţeta 2

3-4 litri de apă

¼ cană de oţet

2 linguri de zeamă de lămâie

câteva picături de detergent de vase

Reţeta 3

2 linguri de amidon de porumb

½ cană de amoniac

½ cană de oţet

3-4 litri de apă caldă

Extrapont

Foloseşte hârtie de ziar în loc de prosoape de hârtie sau lavete pentru a curăţa geamurile bine, fără nicio urme.

Atenţie! Nu combina niciodată oţetul cu clor

Gazul care rezultă din amestecarea clorului cu oţet se răspândeşte în aer şi este invizibil. Totuşi, vei simţi un miros puternic şi efectele pe care le provoacă asupra corpului tău. Acest gaz afectează ochii, gâtul şi plămânii. De aceea, poţi avea simptome diverse: lăcrimare abundentă, dificultăţi de respiraţie şi senzaţie de arsură. În cazul în care pielea intră în contact cu amestecul, acesta poate provoca iritaţii sau chiar arsuri. Utilizarea celor două substanţe separat poate ajuta la dezinfectarea şi curăţarea suprafeţelor.

Cea mai simplă reţetă pentru curăţarea geamurilor

Cele mai multe produse de spălat geamuri folosesc apa ca bază. În locul apei de la robinet, ar fi ideal să foloseşti apă distilată care nu lasă pete sau urme. Combină 2 căni de apă distilată sau apă de robinet cu o jumătate de cană de oţet. Pune-le într-o sticlă cu pulverizator şi agită uşor.

Citeşte şi: Evită să amesteci vreodată oţetul cu clor! Este cea mai periculoasă combinaţie

Curăţare fără pete

Adăugarea de alcool izopropilic de 70% într-o combinaţie de apă cu oţet ajută soluţia să se evapore rapid de pe suprafeţele din sticlă, reducând riscul de a lăsa pete de apă în urmă. Acest tip de alcool este extrem de inflamabil, deci păstrează-l într-un loc sigur, departe de copii sau de animale de companie. La o cană de apă, pune 2-3 linguri de oţet şi un sfert de cană de alcool izopropilic.

Dacă există mucegai pe ramele ferestrelor...

...le alungi cu o soluţie de înălbitor şi detergent de rufe. Petele de mucegai pot fi curăţate definitiv cu o soluţie de 60 ml de înălbitor şi 30 ml de detergent lichid de rufe adăugată la un litru de apă. Poartă mănuşi de cauciuc pentru a-ţi proteja mâinile, îmbibă un burete în soluţia obţinută şi curăţă geamurile. Lasă să acţioneze circa 10 minute, apoi clăteşte bine cu apă curată. Este cel mai bine să arunci buretele folosit, pentru că mucegaiul pătrunde în acesta şi nu mai poate fi îndepărtat.

Detergent de vase pentru geamuri?

Un agent de curăţare simplu, eficient şi la îndemână este detergentul lichid de vase. În plus, ai nevoie doar de o cantitate mică pentru a-l face să funcţioneze. La o cantitate de 450 ml de apă fierbinte, pune câteva picături de detergent de vase.

Citeşte şi: În ce alte situaţii în afara curăţării podelelor poţi folosi aspiratorul

Când ferestrele sunt expuse fumului de ţigară...

În situaţia în care geamurile se murdăresc adesea din cauza expunerii la fumul de ţigară, spală-le cu o soluţie de amoniac. Este singura variantă naturală care poate elimina pelicula de nicotină. Amesteci o cană de amoniac parfumat în 5-6 l de apă şi freci geamurile cu aceasta. Amoniacul va alunga murdăria, iar parfumul va lăsa un miros plăcut în casă.

Mai multe