Evită să amesteci vreodată oţetul cu clor! Este cea mai periculoasă combinaţie

1 shutterstock 561898936 jpg jpeg

Mulţi cred că amestecarea oţetului cu înălbitor este o modalitate de a spori efectul de curăţare al acestor produse. Cu toate acestea, cât este de sigur să procedeze astfel? Există o mare varietate de produse de uz casnic pe care, din motive de siguranţă, nu trebuie să le amesteci niciodată.

Este un motiv bun pentru care în vreme de pandemie se alege combinarea oţetului cu clor. Oţetul scade pH-ul înălbitorului, ceea ce creşte acţiunea sa dezinfectantă. Chiar dacă ai putea crede că alăturarea clorului şi a oţetului maximizează efectul lor de curăţare, în realitate, poate fi periculos.

Potrivit unui profesor de chimie american de la Universitatea Texas, aceasta este una dintre cele mai periculoase amestecuri pe care le poţi face în gospodărie. Majoritatea celor care fac acest tip de amestec nu sunt conştienţi de reacţia care apare şi cum le poate afecta aceasta sănătatea.

Ce se întâmplă când combini oţet cu clor?

Pentru a înţelege mai bine ce se petrece după ce am adăugat clor peste oţet, trebuie să ştii mai multe despre cele două substanţe. Una dintre componentele principale ale înălbitorului este hipocloritul de sodiu, care este o bază. Oţetul, pe de altă parte, este un acid (acid acetic). Ambele conţin atomi care alcătuiesc molecule. În centrul fiecărui atom, există un nucleu şi, în interiorul acestuia, există două tipuri de particule: neutroni şi protoni. Un al treilea tip de particule, electroni, orbitează nucleul.

Un alt aspect pe care trebuie să ţi-l aminteşti de la lecţiile de chimie de la şcoală este diferenţa dintre un acid şi o bază. Substanţele sunt măsurate după pH, care reprezintă gradul de aciditate. Acizii au un pH mai mic de 7, iar bazele, peste 7.

Atunci când amesteci oţetul cu înălbitor, hipocloritul de sodiu din clor ia un proton din oţet şi această reacţie produce un acid hipocloros. Acesta, la rândul lui, reacţionează cu restul oţetului pentru a forma un gaz cunoscut sub numele clor gazos, care poate fi deosebit de dăunător pentru sănătate, mai ales că nu poate fi observat cu ochiul liber, precum clorul gazos pur care are o culoare galben-verzui.

De ce este atât de periculos clorul gazos

Gazul care rezultă din amestecarea clorului cu oţet se răspândeşte în aer şi este invizibil. Totuşi, vei simţi un miros puternic şi efectele pe care le provoacă asupra corpului tău. Acest gaz afectează ochii, gâtul şi plămânii.

De aceea, poţi avea simptome diverse cum sunt lăcrimare abundentă, dificultăţi de respiraţie şi senzaţie de arsură. În cazul în care pielea intră în contact cu amestecul, acesta poate provoca iritaţii sau chiar arsuri.

Utilizarea celor două substanţe separat poate ajuta la dezinfectarea suprafeţelor. Mai poţi încerca şi variantele naturale de curăţare care sunt mult mai sigure: zeama de lămâie, bicarbonatul de sodiu, sarea.

FOTO: Shutterstock



Recente

Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg
e1d2eb55a7735811b8523ddc3e0663b5d7 (1) jpg
e1ed72bf6593c6f222ff50df84f10410f1 jpg