Cum se intră, mai nou, în casă
Au mai rămas căteva zile până când starea de urgenţă se încheie şi vom putea ieşi afară din case fără declaraţie. Deşi pericolul de Covid-19 nu a trecut, oamenii sunt nerăbdători să iasă din locuinţe, să se bucure de adierea vântului, de interacţiunea cu alţi oameni, de o plimbare prin parc. Este de aşteptat ca cei mai mulţi dintre noi să iasă zilnic afară. Pe de altă parte, coronavirusul bântuie, încă, nestingherit de căldură şi de vaccinul pentru care mai avem de aşteptat. Aşadar, măsurile de protecţie rămân esenţiale. Iar, dacă de ieşit din casă va fi simplu, la întoarcere trebuie urmate nişte reguli ce-ţi pot salva viaţa sau sănătatea.
Indiferent că ieşi cinci minute, până la farmacie, că mergi la salon, unde totul este igienizat sau că te duci la servici, este important să te protejezi pe tine şi pe cei din casă şi să nu aduci viruşi în locuinţă. De aceea, una dintre cele mai importante măsuri de protecâie este purtarea măştii în afara locuinţei - nu pe bărbie, ci pe toată faţa, acoperind şi gura, şi nasul.
Spală-te pe mâini!
Întrebaţi care este cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem atunci când revenim acasă, mai mulţi doctori epidemiologi au răspuns: spălarea mâinilor. Până acum, niciun studiu nu a demonstrat că noul coronavirus poate fi transmis prin atingerea hainelor, dar, pentru a nu risca o posibilă contaminare, este bine să vă descălţaţi şi să vă schimbaţi de haine atunci când intraţi în casă. Încălţămintea poate fi dezinfectată şi lăsată într-un dulap sau pe un preş în holul de la intrare, iar îmbrăcămintea este indicat să fie lăsată minim trei ore afară, pe balcon sau lângă un geam larg deschis. Odată ce te-ai schimbat de haine, spală-te din nou pe mâini.
Ce să faci cu alimentele
Dacă ai fost la piaţă sau la supermarket, când ajungi acasă scoate toate cumpărăturile pe masă. Înainte de a le pune la locul lor, dezinfectează toate pungile şi plasele. Folosind mânuşi de protecţie, pentru a-ţi proteja pielea, dezinfectează fiecare produs cumpărat, apoi pune-l la locul său. Scoate fructele şi legumele din ambalajele în care se află, spală-le, ştergele cu un prosop de hărtie şi pune-le în alte ambalaje.
De asemenea, când comanzi mâncare gata preparată de la un restaurant, nu o consuma din ambalajele în care îţi este livrată. Mut-o pe farfurii, apoi spală-te pe mâine înainte de a te aşeza la masă. Procedează la fel şi cu băutura. Dezinfectează gura sticlei, al cutiei sau al cartonului cu suc şi toarnă băutura în pahar - nu bea direct din sticlă sau din cutie.
Şerveţele pentru obiecte mici
De obicei, când venim de afară, avem tendinţa de a pune pe o masă telefonul, cheile, ochelarii, geanta sau alte obiecte mici pe care le avem la noi. Fă-ţi un obicei ca, de fiecare dată când faci acest lucru, să iei fiecare obiect în parte şi să-l dezinfectezi cu un şerveţel antibacterian, după care dezinfectezi şi masa pe care le-ai pus iniţial. Nu uita ca, la sfârşitul operaţiei, să te speli pe mâini. Atenţie, însă, în cazul telefoanelor mobile nu folosi dezinfectant pentru suprafeţele din casă pentru a curăţa ecranul. Pentru acesta, este indicată utilizarea şervetelor din microfibre şi soluţiilor speciale pentru ecrane digitale.