Eşti gravidă? Iată care sunt semnele

5 noiembrie 2018   Lifestyle

Câteodată, sarcina se lasă mult aşteptată. Alteori, te ia prin surprindere. Şi totuşi, care sunt principalele simptome precoce ale unei sarcini?

Chiar dacă avalanşa informaţiilor pe care le poţi citi pe internet sau prin reviste este uriaşă, uneori informaţiile sunt contradictorii. Pentru a face un pic de lumină în privinţa principalelor semne ale unei sarcini, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie, specialist în infertilitate. 

Principalul semn timpuriu al unei sarcini este, fireşte, lipsa menstruaţiei. În plus, a completat dr. Vythoulkas, mai sunt câteva semne timpurii ce anunţă sosirea unui nou membru în familie:

Stări de greaţă cu sau fără vărsături

Multe dintre viitoarele mame se confruntă cu aceste simptome chiar din primele săptămâni după concepţie. Unele gravide le pot resimţi imediat după somnul de noapte, altele în timpul zilei şi al nopţii. Sau, imediat ce simt miros de mâncare gătită, parfum sau fum de ţigară, cunoscut fiind că femeile însărcinate prezintă un simţ al mirosului mult mai accentuat pe perioada sarcinii.

Sâni sensibili

Chiar dacă unele femei prezintă acest simptom şi înaintea debutului menstruaţiei, modificarea în volum şi creşterea sensibilităţii acestora, uneori transformându-se în durere uşoară, este un semn de sarcină, ne-a mai spus dr. Vythoulkas. Mai mult, primele semne pot să apară la puţin timp după concepţie, modificările hormonale din organism fiind cele responsabile pentru schimbările sânilor: sfârcuri sensibile la atingere şi se închid la culoare, sânii pot prezenta umflături, areolele se închid la culoare, cresc în volum.

Exces de mucus cervical

Creşterea nivelului de progesteron din organism poate determina creşterea secreţiei de mucus cervical.

Urinări frecvente

Aproximativ la o săptămână de la momentul concepţiei, viitoarele mame vor merge din ce în ce mai des la toaletă, chiar şi noaptea. Embrionul format începe să secrete hormonul hCG, numit şi hormonul de sarcină, care intensifică şi măreşte cantitatea de sânge din zona pelviană, iritând vezica urinară. De aici şi senzaţiile dese de urinare, chiar dacă e vorba despre mici cantităţi, ne-a mai spus dr. Vythoulas.

Stări de oboseală accentuată

Apar datorită creşterii nivelului de progesteron din organism, dar şi din cauza altor modificări ce au loc în organism: scăderea tensiunii arteriale, creşterea fluxului de sânge, scăderea nivelului de glucoză în sânge.

Sângerare vaginală

Este cunoscută şi ca ”sângerare de implantare” şi are loc atunci când ovulul fertilizat se fixează pe uter. Această sângerare nu seamănă cu menstruaţia, fiind mai deschisă la culoare, durează mai puţin si este într-o cantitate mai mică.

Congestii nazale

Apar de cele mai multe ori în timpul nopţii, deşi nu există vreun alt simptom că ar putea fi vorba de o banală răceală. Uneori, sunt însoţite şi de mici sângerări nazale.

Ameţeala

Apariţia sarcinii determină de multe ori scăderea tensiunii arteriale şi apariţia unor stări de ameţeală. Tot într-o primă fază a sarcinii, scăderea nivelului de zahăr din sânge poate duce la apariţia stării de leşin.

Mai multe