Inflamația cronică: ce este, care e impactul său asupra organismului și cum se tratează?
Inflamația face parte din procesul natural de luptă a organismului împotriva factorilor cu impact negativ.
Procesul inflamator este cel care îi permite organismului să lupte împotriva factorilor nocivi. Atunci când un element agresor afectează integritatea celulară, corpul eliberează substanțe chimice care declanșează acțiunea sistemului imunitar.
Sistemul imunitar eliberează anticorpi și proteine și crește fluxul de sânge în zona afectată. În cazul inflamației acute, întregul proces durează câteva ore, până la câteva zile.
Ce este inflamația cronică?
Inflamația cronică survine atunci când răspunsul inflamator persistă mai mult decât normal, astfel încât întregul organism se află într-o stare de permanentă alertă. În timp, inflamația cronică are un impact negativ asupra organelor și țesuturilor. Unele studii arată că inflamația cronică este implicată inclusiv în patogeneza unor diagnostice grave, de tipul cancerului sau a accidentului vascular cerebral.
Cum se diagnostichează inflamația cronică?
Există o serie de analize de sânge care pot evidenția o stare generală de inflamație la nivelul organismului:
● Viteza de sedimentare a hematiilor: VSH este un parametru care măsoară viteza cu care hematiile coboară pe fundul unei eprubete cu sânge. În condițiile unei stării inflamatorii, cantitatea de proteine din sânge este crescută, iar valoarea VSH crește;
● Proteina C reactivă: este o proteină sintetizată la nivelul ficatului, a cărei cantitate crește în prezența unui proces inflamator;
● Fibrinogenul: este o proteină utilizată în general pentru a evalua capacitatea de hemostază a organismului, dar valorile sale cresc în condițiile unui proces inflamator.
Acești parametri pot fi folosiți pentru a diagnostica un proces inflamator sau pentru monitorizarea unei afecțiuni de tip inflamator.
Care sunt simptomele inflamației cronice?
Inflamația acută declanșează simptome caracteristice și evidente: durere, roșeață, edem. Simptomele inflamației cronice sunt mult mai subtile și mai ușor de trecut cu vederea:
● Oboseală;
● Dureri;
● Depresie sau anxietate;
● Modificări de tranzit digestiv;
● Creștere sau scădere în greutate;
● Infecții persistente.
Care sunt cauzele inflamației cronice?
Există o mare varietate de cauze care pot determina inflamația cronică a organismului:
● Infecțiile sau leziunile netratate;
● Bolile autoimune;
● Expunerea prelungită la iritanți (poluare, substanțe chimice industriale etc.);
● Fumatul;
● Obezitatea;
● Consumul de alcool;
● Stresul cronic.
Care e impactul inflamației cronice asupra organismului?
Atunci când inflamația cronică persistă mult timp, țesuturile și organele vor fi, în cele din urmă, afectate, ceea ce determină apariția unei serii de boli:
● Cancer;
● Afecțiuni cardiovasculare;
● Artrită reumatoidă;
● Diabet de tip 2;
● Obezitate;
● Astm;
● Declin cognitiv și demență.
Cum se tratează inflamația cronică?
Spre deosebire de inflamația acută, în cazul căreia medicul va prescrie antiinflamatoare nesteroidiene sau steroizi, inflamația cronică presupune luarea unor măsuri care țin mai degrabă de schimbarea stilului de viață.
Suplimente antiinflamatorii
Există o serie de suplimente alimentare cu efecte antiinflamatorii:
● Acidul lipoic prezent în uleiul de pește;
● Curcumina;
● Ghimbirul;
● Usturoiul;
● Piperul.
Stilul de viață
Scăderea în greutate în cazul persoanelor supraponderale, creșterea nivelului de activitate fizică, o alimentație cu un indice glicemic redus și cu un aport redus de grăsimi saturate contribuie la reducerea inflamației.
Alimentația
Alimentația are un impact puternic asupra nivelului general de inflamație din organism. Unele alimente au un efect antiinflamator, în timp ce altele acționează în sens proinflamator.
Alimente pe care să le incluzi în dieta
Alimentele recomandate se caracterizează prin aceea că sunt o sursă bună de polifenoli și antioxidanți:
● Uleiul de măsline;
● Legumele cu frunze verzi: kale, spanac;
● Roșiile;
● Uleiul de pește, peștele gras: somon, sardine, macrou;
● Nucile și semințele;
● Fructele, în special cireșele, fructele de pădure, citricele.
Dieta mediteraneană pare să fie cea mai eficientă din punctul de vedere al reducerii stării generale de inflamație de la nivelul organismului.
Alimente pe care să le excluzi din dietă
Următoarele categorii de alimente cresc markerii inflamatori la multe persoane:
● Carbohidrații rafinați;
● Alimentele prăjite;
● Mezelurile procesate de tipul crenvurștilor sau cârnaților.
Nu e nevoie să le elimini complet din alimentație, dar e de dorit să le consumi doar ocazional.
Inflamația cronică îți crește riscul de a dezvolta unele afecțiuni severe. Suplimentele alimentare, gestionarea stresului, sportul și o dietă adecvată te vor ajuta să reduci nivelul general de inflamație din organism, dar e de dorit să discuți cu medicul înainte de a lua decizii legate de schimbarea stilului de viață[1] .
Sursa foto: Shutterstock