4 remedii naturale împotriva tusei

15 ianuarie 2018   Îngrijire personală

În zilele friguroase probabilitatea de a răci este foarte crescută, mai ales în condiţiile în care aproape toţi cei din jur sunt răciţi. Spre deosebire de medicamente, remediile naturale oferă corpului tău şi elemente nutritive esenţiale, ajutându-l să se refacă mult mai repede. Iată câteva dintre acestea care te pot ajuta dacă te confunţi cu tusea!

Mierea

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mierea este un emolient foarte eficient pentru durerile în gât şi împotriva răcelii. Ajută la calmarea membranei mucoase prin formarea unei pelicule protectoare. Consum-o ca atare -1 lingură de 3 ori pe zi, evitând să bei apă jumătate de oră pentru a-i permite să îşi facă efectul. Înainte de culcare te poate ajuta să adormi mai uşor. Nu se recomandă folosirea mierii pentru copiii mai mici de 2 ani, din cauza riscului apariţiei botulismului.

Sucul de ananas

Acest fruct tropical este singura sursă naturală cunoscută de bromelină – un compus enzimatic extras din tija de ananas. Se găseşte într-o cantitate mare, având proprietăţi inflamatoare, ajutându-te să expectorezi. Sucul de ananas este recomandat atât pentru tratarea durerilor în gât, cât şi pentru a reduce inflamaţiile sinusurilor. Îl poţi prepara acasă dintr-o cană de suc proaspăt de ananas, jumătate de lămâie, 3 cm de rădăcină de ghimbir, 1 linguriţă de miere şi un praf de ardei iute. Mixezi ingredientele cu ajutorul unui blender şi bei câte o cană, în fiecare zi.

Rădăcină de lemn-dulce

Cu acţiune dublă – expectorantă şi emolientă, rădăcina de lemn-dulce te poate ajuta la decongestionarea căilor respiratorii, stimulând expectorarea mucusului. Pentru a te bucura de proprietăţile sale, prepară-ţi un ceai din 2 linguriţe de plantă la 250 ml de apă. Pune apa la fiert, după ce aceasta dă în clocot adaugă rădăcina de lemn-dulce  şi lasă 10-15 minute la infuzat. Poţi bea 2 căni de ceai pe zi, până la ameliorarea stării de sănătate. Este contraindicat celor care iau medicamente pe bază de steroizi sau suferă de afecţiuni la nivelul rinichilor.

Cimbru

Dacă ai răcit serios din cauza unei bacterii pe care ai contactat-o, ceaiul de cimbru este remediul potrivit. Are proprietăţi antiseptice deosebite datorită compuşilor naturali pe care îi conţine, fiind indicat pentru tratarea răcelii, infecţiilor respiratorii, bronşitei şi tusei convulsive. Prepară un ceai din 2 linguriţe de cimbru şi 250 ml de apă. Lasă-l la infuzat 10 minute, strecoară, şi, dacă doreşti, adaugă miere şi lămâie. Bea de 2-3 ori pe zi.

Mai multe