De ce tuşim şi cum tratăm tusea? Medicamente vs remedii naturiste
Tuşeşti de ceva timp şi nu ştii din ce cauză? Află că tusea care persistă mai mult de trei săptămâni este rezultatul unei probleme ascunse, care trebuie investigată. Iată de ce tuşim şi cum trebuie tratată tusea.
În cele ce urmează,dr. Sorin Bivolaru,medic pneumolog la Institutul Naţional de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucureşti,ne spune de ce tuşim, care sunt afecţiunile ce au ca simptom tusea persistentă şi ce remedii pot fi folosite în primă instanţă.
Tusea este un simptom al multor boli,dar este şi un mod de a elimina secreţiile si bacteriile din aparatul respirator inferior. Tusea ocazională este normală,deoarece ajută la eliminarea substanţelor străine din plămâni (iritanţi şi secreţii),prevenind infecţiile. Însă,în cazul în care persistă pe perioade mai lungi de timp,tusea este un simptom al unei afecţiuni,motiv pentru care trebuie consultat medicul.
De ce tuşim - Particularităţi ale tusei şi cauze posibile
Tusea uscată,seacă sau iritativă(în care nu există expectoraţie)este cauzată de o infecţie a tractului respirator superior (nas şi gât),cum ar fi răceala sau gripa.
Tusea umedă (productivă)este însoţită de secreţii şi mucus aflate la nivelul tractului respirator inferior,al traheei si plămânilor.
Tusea alergicăapare în cazul persoanelor astmatice,fiind legată de expunerea la diverşi alergeni sezonieri. O astfel de tuse apare în general toamna şi primăvara.
De ce tuşim - Ce este tusea fumătorului
Tusea fumătorului este un mecanism natural al plămânului de curăţire a hipersecreţiei de mucus indusă de fumat.
În general,tusea poate fi un simptom al mai multor boli,precum bronşită,traheită,astm,tuberculoză,otită,rinofaringită,sinuzită,insuficienţă cardiacă,reflux gastroesofagian şi,în cazul severe,cancer bronhopulmonar.
Remedii naturiste pentru tuse
Tusea se tratează cu medicamente antitusive doar dacă este uscată şi foarte deranjantă,iar medicul consideră utilă medicaţia antitusivă. De asemenea,este important să se tratează cauza care a dus la declanşarea tusei. În schimb,antitusivele sunt contraindicate în caz de tuse umedă,deoarece,suprimând tusea,ele pot provoca o acumulare de secreţi în bronhii şi plămâni,complicând afecţiunea care a declanşat tusea.
În caz de tuse uscată,iritativă,neproductivă,se recomanda ceai de pătlagină,câte 3-4 căni pe zi.
Pentru a scăpa de tusea rebelă,fierbe în jumătate de litru de apă un amestec dintr-o lingură de seminţe de mărar,una de seminţe de chimen,una de boabe de ovăz şi două linguri de coada-şoricelului,timp de 10 minute. Bea întreaga cantitate cu înghiţituri mici,de-a lungul zilei. Optează pentru acest remediu timp de trei zile consecutiv,având grijă să te fereşti de frig şi de alimentele reci.
De ce tuşim şi cum să ne tratăm
În caz de tuse însoţită de expectoraţii este indicat consumul de ceai preparat din ceapă şi nuci,îndulcit cu miere de albine. Ceaiul are efecte emoliente,expectorante şi imuno-stimulatoare. Se bea pe întregul parcurs al zilei.
De asemenea,se recomandă o bună hidratare alături de medicaţie mucolitică.
Remedii pentru tuse
O altă reţetă bună împotriva tusei este următoarea:3 cepe se toacă mărunt,se adaugă zahăr sau miere şi 150 ml de apă. Compoziţia se fierbe câteva minute,apoi se lasă să se mai răcească,după care se filtrează. Din această compoziţie se consumă câte 4 -5 linguriţe pe zi.
Siropul din ridiche neagră este şi el de mare ajutor în caz de tuse. Ai nevoie de o ridiche neagră,spălată,care se scobeşte la capătul unde au fost prinse frunzele. Apoi,se pune într-un vas în aşa fel încât să nu se răstoarne şi se umple scobitura cu zahăr. Siropul format se bea pe parcursul zilei.