A curăţa sau a nu curăţa castraveţii de coajă înainte de a-i mânca?

10 mai 2023   Îngrijire personală

Unele alimente sunt menite să fie decojite. Dacă la unele ştim clar că trebuie să îndepărtăm în mod obișnuit coaja, cum ar fi la ceapă sau la banană, în cazul castraveților nu ştim exact dacă ar trebui consumaţi cu coajă sau fără.

Contrar credinței populare, castraveții sunt clasificați drept fructe, nu legume, conform WebMD. Aduc un plus de fibre, vitamina C, calciu, magneziu, potasiu, vitamina K, proteine, vitamina A, mangan. Castraveții sunt crocanți, delicioși și hrănitori, dar cât de sănătoasă este coaja lor? Mai mult, există potențiale riscuri ale consumului de castraveţi cu coajă?

Ce se întâmplă dacă nu descojeşti castraveţii?

Atâta timp cât castraveţii sunt bio, consumul de coajă este chiar recomandat pentru că aduce un plus de fibre și vitamina A. De altfel, semințele și coaja castraveților au o parte importantă din elementele nutritive ale fructului, potrivit Livescience.

Pentru a reduce riscul unei posibile ingerări de pesticide, este indicat să cureţi castraveţii înainte de a-i mânca. Mai mult, există şi riscul de a nu putea îndepărta, prin spălare, germenii care aderă ferm de ceara sintetică adăugată pe unii castraveți de către producători pentru a prelungi perioada de valabilitate. Deși ceara nu este dăunătoare, îndepărtarea cojii de castravete înainte de a fi mâncat poate reduce riscul de transfer de germeni.

Vezi şi: Dieta cu iaurt şi castraveţi, secretul unui trup perfect! Dai jos şase kilograme, în doar 10 zile

Alternativ, în loc să elimini complet coaja, ia în considerare alegerea unor castraveți organici pe care să-i speli cu apă caldă. În acest fel, poţi profita de toate efectele benefice ale consumului de castraveţi, fără teamă. Un singur castravete aduce un plus de 30 calorii şi 0 grăsimi. Lignanii prezenți în castraveți pot ajuta la prevenirea osteoporozei, afecțiunilor cardiace. Antioxidanții precum beta carotenul din castraveți pot ajuta la combaterea radicalilor liberi și la întârzierea îmbătrânirii.

Te-ar mai putea interesa: Motive să mănânci mai des supă de castraveţi

Cel mai bun mod de a consuma castraveţi

Curăţarea cojii de catraveţi presupune şi îndepărtarea unei părţi importante de elemente nutritive. Pentru a le maximiza beneficiile nutriționale, ar trebui să fie consumaţi nedecojiţi. Dacă nu îndepărtezi coaja, este important să speli bine castraveții cu apă şi să-i laşi la înmuiat circa zece minute în apă caldă cu puțină sare, turmeric și bicarbonat de sodiu. Îi limpezeşti bine la final şi-i adaugi în salate, îi consumi ca atare sau îi foloseşti în mâncăruri.

FOTO: Shutterstock

Mai multe