Alimente pe care nu trebuie să le depozitezi împreună. Roșii și castraveți, combinația riscantă

Știm deja cât sunt de sănătoase legumele și fructele, însă pentru a-și menține prospețimea, trebuie să știm cum să le depozităm corect. Există câteva reguli în acest sens pe care specialiștii ne îndeamnă să le urmăm. Iată o parte dintre ele! 

image

Unele produse alimentare pot fi consumate împreună, însă când vine vorba de depozitarea lor, trebuie să ținem cont de un aspect important. Anumite alimente emit etilenă, un hormon vegetal, sub formă de gaz, care provoacă coacerea lor prematură. Acest gaz este dăunător pentru alimentele sensibile, de aceea anumite combinații de depozitare ar trebui să fie evitate. Iată câteva exemple!

Banană și avocado 

Dacă fructul de avocado pe care tocmai l-ai cumpărat este copt, atunci este bine să îl ții departe de banane, deoarece, în caz contrar, ambele fructe se vor strica. Însă, dacă vrei ca fructul de avocado să se coacă mai repede, pune-l într-o pungă de hârtie și depozitează-l lângă banane. 

Citește și: Alimente pe care le poți consuma fără griji. Au puține calorii, nu te îngrașă 

Măr și morcov

Merele sunt fructele care produc etilenă, de aceea nu este bine să le depozitezi alături de morcovi. În caz contrar, există riscul ca morcovii să dezvolte un gust amar, după doar două săptămâni de la depozitarea lor împreună în același spațiu. 

Ceapă și cartofi 

În această situație, ceapa absoarbe rapid umiditatea, iar cartofii degajă prea multă umiditate. Din cauza acestui proces „de luptă”, cartofii încolțesc mai devreme decât trebuie, iar ceapa se strică mai repede. 

Vezi și: Trucuri simple să previi formarea de gheață în exces în congelator. Ce greșeli de utilizare îți afectează aparatul și gustul alimentelor 

Banane și piersici 

Piersicile coapte trebuie să stea departe de banane, deoarece etilena emisă de banane va provoca coacerea prematură a piersicilor. Ține cont că o banană cu cât este mai coaptă, cu atât va elibera mai multă etilenă! 

Nectarine și salată 

În acest caz, nectarinele produc etilenă, iar dacă le vei depozita alături de salată sau de varză, acestea se vor strica mai repede. Este bine să depozitezi atât varza, cât și salata, într-o pungă de plastic, la frigider, în timp ce nectarinele trebuie să fie păstrate în boluri sau pungi de plastic.

Roșii și castraveți 

Castraveții sunt foarte delicioși, însă și deosebit de sensibili la etilenă. Este bine să nu îi depozitezi alături de roșii, în ciuda faptului că formează o pereche perfectă în salată. În caz contrar, catraveții se vor îngălbeni, mai devreme decât trebuie. Este bine să îi depozitezi în frigider, iar roșiile în dulap, la temperatura camerei. 

Pepene galben și vânătă 

Vinetele se vor strica mai repede dacă le vei pune lângă pepenele galben. De altfel, dacă vrei ca vinetele tale să fie proaspete pentru o perioadă mai lungă de timp, este bine să le ții departe de orice alt fruct. 

Sursă foto: Shutterstock