Beneficiile salviei, planta medicinală cunoscută și sub numele de „Palma Maicii Domnului‟

4 aprilie 2022   Îngrijire personală

Salvia, cunoscută în popor ca „Palma Maicii Domnului‟, este o plantă vindecătoare, care face parte din aceeași familie cu menta, oregano, rozmarinul, busuiocul și cimbrul. Are o aromă puternică, motiv pentru care este folosită, de obicei, în cantități mici.

Chiar și așa, planta este plină de substanțe esențiale și compuși importanți: antioxidanți, vitaminele A, C și E, magneziu, cupru și zinc. Se folosește sub formă de ceai, tinctură, ulei sau condiment, iar beneficiile sale sunt numeroase. 

1. Scade nivelul de zahăr din sânge

Salvia este deosebit de bogată în acid rozmarinic. Studiile pe animale au arătat că acest antioxidant oferă numeroase beneficii organismului, cum ar fi reducerea inflamației cronice din corp și scăderea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, salvia asigură buna circulație a sângelui și coagularea corectă.

2. Menține sănătatea pielii

Această plantă este un ingredient natural des întâlnit în produsele cosmetice, deoarece promovează pielea sănătoasă și încetinește apariția semnelor de îmbătrânire, cum ar fi ridurile. Aceste efecte benefice se datorează camforului, unul dintre compușii-cheie ai salviei. În plus, studiile arată că extractul de salvie ajută la tratarea herpesului și accelerează vindecarea rănilor.

3. Ține departe halena

Gargara cu ceai de salvie este recomandată de către stomatologi, deoarece diminuează durerile stomatologice, durerile în gât și combate halena sau respirația urât mirositoare. Aceste beneficii sunt aduse de către acidul rozmarinic, din compoziția plantei.

4. Îmbunătățește memoria

Salvia este utilizată pe scară largă în medicina alternativă, deoarece îmbunătățește memoria și ajută în prevenirea tulburărilor, precum Alzheimer. În plus, mai multe studii arată că extractele de slavie îmbunătățesc nivelul de concentrare.

5. Utilă pentru femei

Cercetările au demonstrat că salvia ajută la reducerea în instensitate a simptomelor care însoțesc menstruația și menopauza, cum ar fi: bufeurile, transpirația excesivă, uscăciunea vaginală și irtabilitatea. S-a constatat că administrarea zilnică a unui comprimat care conține salvie poate reduce bufeurile cu 64%.

6. Susține sănătatea inimii

Salvia reglează nivelul de colesterol și scade riscul de apariție a bolilor de inimă. Cu prilejul unei cercetări în acest sens, femeile care au băut 300 ml de ceai de salvie, de două ori pe zi, s-au bucurat de o scădere a colesterolului total cu 16%, a colesterolului LDL („rău‟) cu 20% și de creșterea colesterolului HDL („bun‟) cu 38%.

7. Tratează greața

În Orientul Mijlociu, femeile însărcinate folosesc salvia pentru a trata simptomele digestive, precum greața, o problemă comună, la începutul sarcinii. Totodată, studiile au constatat că salvia proaspătă conține compuși care pot atenua diareea, prin relaxarea intestinului.

8. Contribuie la sănătatea oaselor

Această plantă conține o cantitate suficientă de vitamina K, esențială pentru sănătatea oaselor. Deficitul de vitamină este legat, de obicei, de subțierea și fragilizarea oaselor și de prezența fracturilor.

9. Pentru buna dispoziție

Salvia conține minerale și vitamine care susțin funcționarea adecvată a sistemului nervos, relaxează trupul și mintea și induc o stare de bună dispoziție, eliminând tensiunea și stresul.

Cum prepari ceaiul de salvie

Una dintre cele mai comune utilizări ale acestei plante este ceaiul. Se consumă cald sau rece, între trei și șase cești pe zi sau în funcție de recomandările medicului.

Pentru a-l prepara, ai nevoie de o lingură de frunze proaspete sau de o linguriță de salvie uscată, de 200 ml de apă, de jumătate de lămâie și de o linguriță de miere.

Mod de preparare

1.        Pune apa pe foc și las-o să se încălzească, până ajunge la punctul de fierbere.

2.        Adaugă salvia, acoperă vasul și lasă la infuzat timp de 10-15 minute

3.        Strecoară infuzia în cană și adaugă zeamă de lămâie.

4.        Opțional, îndulcește cu o linguriță de miere.

@shutterstock

Mai multe