Ce alegi – să pierzi kilograme sau să-ți pierzi mințile? Dieta care îți poate provoca Alzheimer
Un medic ne avertizează că un anumit aliment ne poate schimba întreaga viață în numai câțiva ani. Ce dietă e capabilă să declanșeze pierderea memoriei?
Platforme online precum TikTok sunt inundate cu planuri alimentare care promit o slăbire accelerată, însă cât de sănătoasă este o dietă care constă preponderent în fripturi, ouă și unt, adică produse provenite de la animale?
Doctorul Rupy Aujla e de părere că dieta carnivoră îi pune în pericol pe cei care o preferă din simplul motiv că memoria lor începe să aibă de suferit de la o anumită vârstă încolo. „E ceva ce-mi ridică mie multe semne de întrebare. Oamenii riscă apariția unor boli cardiovasculare și a demenței”, a ținut să adauge specialistul.
„Acești oameni se joacă cu focul având în
vedere că nu avem destule studii pe oameni care consumă astfel de diete în
medii moderne. Riscul e major, trebuie luat în calcul acest lucru”, a precizat
medicul care subliniază singurul avantaj al dietei carnivore – faptul că are o
cantitate redusă de carbohidrați în ea, cum ar fi pastele și pâinea. Mai puține
paste și pâine însemană mai puține kilograme pe cântar! Cu alte cuvinte, dieta carnivoră te slăbește, dar îți slăbește și puterea de concentrare în timp!
„Din toate studiile făcute pe cobai de laborator, s-a tras concluzia că dietele keto și carnivore sunt pro-inflamatorii și îmbătrânesc accentuat vietatea în cauză. Cercetătorii au descoperit schimbări la organele principale, precum inima și rinichii, care au prezentat o acumulare de celule care contrinuie la inflamații sistemice și toxicitate”, a comentat medicul.
În ceea ce privește studiile pe oameni, ele au scos la iveală un risc crescut de funcționare deficitară a mușchiului inimii și un impact evident asupra celulelor sănătoase, care poate crește inflamația cronică din corp.
Pe lângă toate acestea, cel mai grav risc dintre toate este un nivel crescut de colesterol, provocat de dieta carnivoră. Acesta e legat strâns de riscul crescut de infarct, AVC și demență.
În concluzie, carnea e o sursă bună de proteine, vitamine și minerale, precum fierul, zincul și B-urile, deci nu e recomandat să fie scoasă complet din alimentație, dar nici excesul de carne nu face bine. De fapt, face mai rău decât veganismul, se pare.
foto - Shutterstock