Te simți obosită în fiecare zi? Faci 8 mari greșeli!

Un stil de viață dezechilibrat și nesănătos îți creează tot felul de probleme – de la confuzii neașteptate, tulburări digestive la schimbarea poftei de mâncare și a stării psihice. Ce anume greșești?

image

Nu luăm acum în seamă anumite boli și dezechilibrele hormonale sau stresul de lungă durată – care îți pot da o stare de epuizare constantă – ci micile obiceiuri de zi cu zi, care se pot îmbunătăți pentru a duce o viață mai bună.

1.     Nu faci mișcare

Știm cu toții că prea mult sport… duce la oboseală. Însă prea puțină mișcare are același efect? Exact! Atunci când nu ne exersăm mușchii, apar schimbări în sistemul cardiovascular și cel muscular și scheletic. Iar aceste modificări ne fac să ne simțim deprimați și abătuți. Pentru a evita așa ceva, e recomandat să facem 150 de minute de mișcare moderată pe săptămână.

2.     Ai o postură greșită

Dacă stai toată ziua la birou, apar, în timp, tot felul de probleme fizice. Postura greșită, aplecată peste tastatură, împiedică sângele să circule optim, ceea ce reduce cantitatea de oxigen din organism. Mai mult, dacă stai pe scaun ore în șir, în fiecare zi, apar dureri de spate, iar durerile pun presiune pe alte grupuri de mușchi, lucru care va îngreuna și mai mult întregul tău corp.

3.     Consumi prea mulți carbohidrați

Cel mai bine e să mâncăm proteine, grăsimi și carbohidrați, pentru a evita epuizarea. De fapt, trebuie să mai reduci pâinea și pastele – carbohidrații – și să crești cantitatea de proteină asimilată. Proteinele te ajută să reduci vârfurile acelea de zahăr din sânge, care ne cauzează acea letargie nedorită. Proteine sunt puiul, ouăle, tofu, iar legumele și fructele sunt și ele recomandate tocmai pentru a combate oboseala simțită constant.

4.     Faci prea puțin sex

Dacă nu îți aduci aminte de ultima oară când ai făcut sex, trebuie schimbată situația, pentru că lipsa intimității în doi te face să te simți obosită. Hormonii prolactina și oxitocina se eliberează în timpul sexului și te ajută să dormi odihnitor după aceea. Iar somnul odihnitor îți garantează energie a doua zi. În ceea ce îi privește pe bărbați, nivelul scăzut al testosteronului cauzează oboseala fizică și psihică.

5.     Stai jos prea mult

Culmea e că, dacă stai jos, pe scaun toată ziua, o să te simți obosită. Sedentarismul îți afectează postura, cum ziceam, metabolismul și îți cauzează probleme de circulație a sângelui. Ca să împiedici așa ceva, trebuie să iei pauze regulat, să te ridici de la birou și să te miști o dată la 45 de minute.

6.     Bei prea multe sucuri

Sucurile dulci îți pot da energia mult dorită, însă doar pentru o perioadă scurtă de timp. Dulciurile, fie ele solide sau lichide, îți cresc rapid nivelul glucozei din corp, însă energia simțită e de scurtă durată. Și, atunci când te simți lipsită de energie, corpul tânjește după alți carbohidrați sau alte dulciuri ca să simtă din nou acel vârf de energie. Acest yoyo între energie și letargie te va face să te simți și mai epuizată.

image

7.     Bei prea multă cafea

Cafeaua dă naștere adrenalinei, ceea ce îți conferă o energie de invidiat. Însă, în timp, face să apară epuizarea glandelor suprarenale. În plus, cafeaua are efect diuretic, ceea ce cauzează apariția deshidratării, iar lipsa hidratării te obosește. În concluzie, o cafeluță pe zi e indicată, mai mult de-atât… nu prea.  

8.     Nu ții cont de sănătatea intestinelor tale

Niște intestine sănătoase te mențin și pe tine sănătoasă și voioasă. Un dezechilibu al florei intestinale și problemele digestive pot impacta absorbția de nutrienți și contribuie la epuizarea ta, pentru simplul fapt că organismul tău nu are parte de toți nutrienții necesari pentru a produce energie. Prin urmare, ai grijă de sănătatea ta intestinală consumând fructe și legume, dar și asimilând probiotice cu ajutorul alimentelor fermentate.

foto - Shutterstock