Ce băutură matinală este total nerecomandată înainte de a face sport? Favorizează formarea cheagurilor de sânge

1 noiembrie 2021   Îngrijire personală

Hidratarea în timp ce faci mişcare este esenţială nu numai pentru sănătatea ta generală, ci şi pentru rezistenţa la exerciţiile fizice. Totuşi, acest tip de băutură trebuie evitat înainte de a face sport.

Lichidele sunt importante pentru echilibrarea electroliţilor, pentru a-ţi ajuta articulaţiile şi musculatura să funcţioneze optim, pentru a-ţi menţine un nivel ridicat de energie şi pentru alungarea senzaţiei de sete care apare în mod natural în timp ce transpiri. Experţii atenţionează că există o anumită băutură care te poate pune în pericol atunci când te antrenezi şi este folosită chiar şi de mulţi sportivi pentru a-şi menţine energia. Studiile au arătat că aceia care o consumă au un risc crescut de a face cheaguri de sânge, cu atât mai mult când este asociat cu exerciţii fizice intense. Descoperă ce băutură poate provoca nişte complicaţii grave şi dacă ai motive să-ţi faci griji dacă ai obiceiul de a o bea înainte de a face mişcare!

Consumul de băuturi cu cafeină creşte riscul de formare a unor cheaguri de sânge

Cele mai multe persoane care fac sport în mod susţinut doresc să-şi îmbunătăţească performanţa şi se bazează pe cofeină pentru avea mai multă energie înainte sau la mijlocul antrenamentului. Cu toate acestea, experţii au descoperit că ar putea exista un efect secundar serios. Într-un studiu recent publicat în revista „Medicine and Science in Sports and Exercise”, cercetătorii au semnalat că aceia care beau cafea sau altă băutură care conţine cofeină creşte coagularea sângelui în timpul exerciţiilor fizice intense. De aceea, se expun la un risc mai mare de a face cheaguri de sânge.

Echipa de cercetare a realizat 2 sesiuni de antrenament la care au participat 48 de bărbaţi tineri şi un indice de masă corporală normal. Participanţii la studiu au primit mai întâi un placebo, apoi o cafea sau un energizant cu cofeină înainte de a finaliza un antrenament intens efectuat pe o bicicletă fixă. În urma analizelor de sânge efectuate la final, cercetătorii au observat că, după consumul de cofeină, nivelurile de coagulare au fost semnificativ mai mari, punând participanţii la un risc crescut de afecţiuni precum atac de cord, accident vascular cerebral, tromboză venoasă sau embolie pulmonară.

Unele persoane au un risc mai mare de îmbolnăvire

Unii experţi afirmă faptul că, deşi cofeina poate creşte nivelul de coagulare a sângelui, acest lucru nu înseamnă că toată lumea are un risc crescut. Pentru cei mai mulţi, cofeina este sigură, mai ales dacă nu există probleme de sănătate. Pe de altă parte, persoanele cu hipertensiune arterială, un nivel crescut de colesterol, fumătoare au un risc mai mare de coagulare a sângelui. De aceea, ar fi indicat să evite cofeina în zilele în care fac mişcare.

Câtă cafeină este sigură?

Până la 400 mg de cafeină pe zi este sigură pentru majoritatea pesoanelor sănătoase, ceea ce este echivalent cu 4 căni de cafea sau 2 băuturi energizante. Femeile însărcinate, care doresc să aibă copii sau care alăptează, trebuie să se limiteze la 200 mg pe zi. Chiar şi adulţii sănătoşi,dar care sunt sensibili la efectele cofeinei ar trebui s-o evite atunci când fac sport.

Citeşte şi:

Cele mai simple tipuri de mişcare pentru ameliorarea durerilor de spate

O linguriţă de cafea solubilă echivalează cu aproximativ 28 de căni de cafea. Un astfel de nivel ridicat de cafeină poate provoca probleme grave de sănătate.

Reţine!

Băuturile energizante diferă mult în conţinutul de cafeină, în funcţie de marcă. Având în vedere riscul crescut de coagulare asociat cu exerciţiile fizice, acesta este un sfat deosebit de important pentru cei care se bazează pe cafeină pentru a avea energie.

FOTO: Shutterstock

Mai multe