Ce e indicat să mănânci când e frig afară

8 decembrie 2017   Îngrijire personală

Dacă te gândeşti la o modalitate prin care să reuşeşti să îmblânzeşti temperaturile reci de afară, află că alimentaţia îţi vine în ajutor. Sistemul tău imunitar va face mai bine faţă pe timp de iarnă, iar tu nu vei resimţi atât de tare frigul. Iată de ce anume trebuie să ţii cont!

Nu te teme de caloriile în plus

Chiar dacă ţii la siluetă, pe timp de iarnă este normal să consumi mai multe calorii ca de obicei, aproximativ 3500. Aceastea sunt necesare pentru a păstra temperatura corpului, umiditatea aerului în timp ce respiri şi să pentru a preveni posibilele reacţii la frig, precum tremuratul. Totodată, alimentele bogate din punct de vedere nutriţional te vor ajuta să ai energie şi să îţi fie cald.

Ce tip de mâncare alegi

Toate mâncărurile conţin într-un procent mai scăzut sau mai ridicat carbohidraţi, grăsimi sau proteine, minerale, vitamine şi apă. Însă trebuie să le alegi pe cele care au un conţinut ridicat de carbohidraţi, grăsimi şi proteine, căci acestea ajută corpul să producă energie. Ai grijă totuşi să nu introduci brusc grăsimile sănătoase în dieta ta, deoarece pot apărea reacţii adverse, precum arsurile gastrice. Dacă este necesar, ia suplimente de vitamine.

Micul dejun

Ar trebui să fie simplu, dar hrănitor, să conţină multe calorii care să te ajute să ai energie pe tot parcursul zilei. Alege reţete care nu îţi iau mult timp să le prepari, precum ovăz cu lapte, iaurt cu fructe uscate, mieji cruzi de seminţe sau cereale reci (granola, seminţe de chia), omletă sau tofu. Evită alimentele cu mult zahăr (carbohidraţi simpli) la prima oră, căci îţi dau energie pe termen scurt, dar sunt sărace nutriţional.

Prânz

Printre cele mai bune opţiuni se numără supele calde, mâncărurile condimentate, orezul, preparatele bogate în proteine (fasolea, lintea, năutul, peştele, ouăle). E bine să nu sari peste această masă, dacă doreşti să ai o temperatură a corpului constantă.

Gustări

Ciocolata neagră, fructele uscate, batoanele de susan, biscuiţii din cereale integrale, batoanele proteice pot fi consumate între mese, cu menţiunea să nu fie bogate în zahăr, chiar dacă îţi va da energie şi te va încălzi pe moment, după aceea temperatura corpului va fi mai mică decât înainte.

Cina

Ultima masă a zilei este de obicei copioasă pentru majoritatea persoanelor, iar explicaţia este destul de simplă: săritul peste mese. Cu cât vei neglija acest aspect şi cea mai consistentă masă a ta va fi seara, cu atât mai mult vei resimţi temperaturile reci de afară. Optează pentru mâncăruri uşoare, care să conţină şi grăsimi sănătoase.

Mai multe