Ceaiul, cel mai bun lucru pentru sănătate. Un guru al sănătății ne spune beneficiile lui

12 aprilie 2023   Îngrijire personală

Pentru cei care preferă o ceașcă de ceai ocazional, avem vești bune – este probabil cel mai bun lucru pe care-l faceți pentru sănătatea voastră!

Cei mai mulți dinte noi preferăm cafeaua sau sucurile, însă ceaiul are beneficii multiple, iar acest lucru îl face cât se poate de benefic pentru sănătate. Cel puțin asta ne spune un adevărat guru al sănătății intestinale, doctorul Megan Rossi.

Nu mai puțin de 96 de studii au ajuns la concluzia că ceaiul face bine în 40 de zone diferite ale sănătății noastre, conform celor scrise în jurnalul Molecular Nutrition & Food Research din 2019.

Autorii jurnalului de la Universitatea Sichuan din China au luat în calcul studii asupra ceaiului obișnuit, din care fac parte și cel negru, verde, alb și oolong (cel care se află undeva între ceaiul verde și cel negru și e servit adesea cu lapte). Toate acestea se trag din Camellia sinensis, adică din planta din care se face ceaiul verde.

Cercetând informațiile cuprinse în toate acele studii realizate despre ceai, oamenii de știință au ajuns la concluzia că simplul obicei de-a consuma două-trei cești de ceai pe zi îți îmbunătățește sănătatea intestinelor și reduce riscul apariției bolilor de inimă, a infarctului și al diabetului de tip 2.

Mai mult, cei care preferă ceaiul prezintă un risc redus de-a face cancer la plămâni și au mai multe beneficii pentru funcția cognitivă – adică creierul le funcționează mai bine – și pentru sistemul osos.

Toate aceste beneficii provin din abundența de polifenoli care există în plantele din care e făcut ceaiul verde. Acești compuși organici sunt asimilați de bacteriile din intestinele noastre și transformați în substanțe care au efect de antioxidant în organismul nostru. Cu alte cuvinte, ne protejează celulele și țesuturile de la distrugere și elimină substanțele cu potențial dăunător din corpul nostru.

Acești polifenoli ajută la scăderea colesterolului rău, stimulează producția de oxid nitric, care dilată vasele de sânge și reduc tensiunea arterială și presiunea asupra inimii. Mai mult, protejează împotriva inflamației, care duce nu numai la apariția diabetului de tip 2, dar stimulează și îmbătrânirea prematură.

Pe lângă faptul că ceaiul negru și cel verde conțin o cantitate asemănătoare de antioxidanți, ceaiul verde are mai puțină cofeină. Ceaiul verde mai conține și L-Theanine, o substanță care are ca efect relaxant la nivelul creierului.

Ceaiul obișnuit e făcut din flori, condimente și rădăcini și nu din frunze, ceea ce îi reduce conținutul de antioxidanți. Menta are efect anti-spasmic, relaxează pereții intestinului și eliberează aerul care formează gazele în mod normal. Este benefic, prin urmare, celor care au sindromul intestinului iritabil, crampe sau balonare.

Mușețelul conține un antioxidant care reducere insomnia, iar curcuma este de preferat când intestinul este inflamat.

Foto - Shutterstock

Mai multe