Cele mai bune soluţii pentru palpitaţii

24 septembrie 2017   Îngrijire personală

Îţi bate inima ca şi cum ar vrea să-ţi sară din piept? Nu este cazul să te sperii de aceste bătăi neregulate, numite palpitaţii, dar nici să le tratezi cu indiferenţă.

Palpitaţiile sunt reprezentate prin percepţia conştientă a bătăilor inimii. Pot fi resimţite ca lovituri uşoare în piept şi accelerări sau încetiniri neaşteptate ale ritmului cardiac. Anxietatea, stresul, nivelul scăzut de zahăr din sânge, consumul de alcool, nicotina şi cofeina ar putea fi unele dintre motivele pentru care inima îţi bate cu putere sau îşi răreşte bătăile. Palpiţatiile intense pot fi însoţite de dureri în zona pieptului, ameţeli, o presiune puternică în zona cefei şi braţelor. În aceste cazuri, vizitele la medic sunt obligatorii.

Talpa-gâştei stabilizează ritmul cardiac

Plantei i se mai spune şi „doctorul cardiacilor“. Principiile sale active stabilizează ritmul cardiac, previn apariţia extrasistolelor şi întăresc inima.

Preparatele din talpa-gâştei se folosesc intern, sub formă de infuzie şi de tinctură. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă rasă de plantă uscată, la o cană de apă fierbinte. Ceaiul se bea după 10 minute de infuzare. Doza zilnică este de 3 căni de ceai, îndulcit cu miere.

Odoleanul, sedativ natural

Odoleanul, numit şi valeriană, are acţiune calmantă asupra întregului sistem nervos. Rădăcina de valeriană se recoltează toamna şi se poate administra sub formă de ceai, tinctură ori pulbere. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de rădăcină mărunţită la o cană de apă clocotită. Se bea treptat, în cursul unei zile, cu înghiţituri mici. Unii preferă tinctura de valeriană, care se prepară din 20 g de rădăcină de valeriană măcinată în râşniţa de cafea. Se toarnă peste pulbere 100 g de alcool de 70 de grade şi se lasă la macerat, o săptămână, perioadă în care vasul se agită de câteva ori pe zi. Lichidul rezultat se strecoară şi se păstrează la rece, în sticle mici, de culoare închisă. Din această tinctură se iau de 2-3 ori pe zi câte 15-20 picături.

Atenţie!

Preparatele cu valeriană sunt contraindicate copiilor sub 18 ani, hipotensivilor şi persoanelor care urmează un tratament cu sedative şi tranchilizante.

Melasa neagră, sursă de minerale

Melasa neagră este un produs dens, vâscos, de culoarea caramelului, obţinut în urma prelucrării sfeclei sau trestiei de zahăr. Conţine minerale esenţiale – calciu, magneziu, potasiu, cupru, fier, fosfor, sodiu –, a căror lipsă în organism poate produce palpitaţii. Se dizolvă o linguriţă de melasă neagră – disponibilă în magazinele cu profil naturist – într-un pahar cu apă şi se bea în fiecare zi.

Unguraşul reglează bătăile inimii

Extractele de unguraş au efect benefic în tulburările de ritm cardiac, având capacitatea de a regla bătăile inimii. Infuzia din unguraş se bea când apar primele simptome ale palpitaţiilor, precum ameţelile sau înţepăturile în zona inimii. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană de apă fierbinte. Zilnic, sunt indicate câte trei căni de infuzie, iar ultima se bea seara, înainte de culcare. De asemenea, foarte eficientă în aritmii este tinctura de unguraş. Se ia câte o linguriţă, în amestec cu 100 ml de apă, de 3 ori pe zi, după mesele principale. Preparatele din unguraş tratează şi afecţiunile căilor respiratorii.

Florile de tei, rol calmant

Infuzia din flori de tei, băută seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare, are efecte liniştitoare. Pentru prepararea ceaiului, e nevoie de o lingură de flori de tei uscate la o cană de de apă clocotită. Se lasă 5-10 minute la infuzat. Se bea 1-2 căni de ceai pe zi, îndulcit cu miere.

Mai multe