Când sunt palpitaţiile motiv de îngrijorare

1 73213 original jpg jpeg

Din când în când simţi că-ţi bate inima ca şi cum ar vrea să-ţi sară din piept. Nu este cazul să te sperii de aceste bătăi neregulate, dar nici să le tratezi cu indiferenţă, întrucât s-ar putea să fie un prim semn al unei afecţiuni mai grave.

Ce sunt palpitaţiile

În mod normal,inima unui adult are între 60 şi 100 de bătăi pe minut,însă în anumite situaţii pulsul se accelerează,şi astfel apar palpitaţiile. În această categorie nu intră doar bătăile puternice şi rapide ale inimii,ci şi aritmiile.

Cauzele apariţiei

Stilul de viaţă dezorganizat,stresul,nopţile albe,consumul exagerat de cafea,de băuturi energizante sau de tutun au un efect nociv chiar şi asupra celor mai sănătoase persoane şi determină accelerarea pulsului. Asta nu înseamnăş neapărat că ai probleme cu inima,ci doar că-ţi suprasoliciţi organismul,iar palpitaţiile sunt modul prin care el îţi semnalează că a venit momentul să ai mai multă grijă de tine. Bătăile neregulate reprezintă ceva obişnuit în timpul unei perioade cu emoţii puternice.

Cum le depistezi

Dacă palpitaţiile nu sunt doar o problemă izolată şi se repetă din ce în ce mai intens,poţi face o serie de teste care să te liniştească. Cea mai rapidă metodă de diagnosticare este electrocardiograma (EKG). Cu ajutorul ei se monitorizează bătăile inimii,însă pentru a determina dacă palpitaţiile sunt sau nu un motiv de îngrijorare,analiza trebuie făcută în timpul producerii lor. O alternativă este şi monitorizarea continuă Holter,o analiză prin care se ţine sub observaţie activitatea inimii pe parcursul a 24 de ore.

Afecţiuni asociate

Dacă bătăile neregulate se repetă,sunt din ce în ce mai intense şi sunt însoţite de dureri în piept sau de stări de ameţeală,este cazul să ceri sfatul unui medic,pentru că ele pot fi un simptom al unei afecţiuni mai serioase. Poate fi vorba de aritmie,o afecţiune caracterizată prin insuficienţă respiratorie şi bătăi neregulate ale inimii. În acelaşi timp,palpitaţiile pot fi un semn că suferi de cardiopatie ischemică sau tahicardie.

Sfatul specialistului-Dr. Lăcrămioara Petrescu,medic specialist cardiologie  Hyperclinica MedLife Griviţa. Telefon:021.9646

Tratamentul medicamentos este cel mai adesea recomandat,dar în anumite situaţii pot fi utilizate şi intervenţiile chirurgicale minore,care au rolul de a scuti pacientul de o terapie de lungă durata. Palpitaţiile pot ascunde de la banale extrasistole până la aritmii severe şi este necesar să fie descoperită cauza declanşării lor. Tratamentul şi prognosticul diferă în funcţie de tipul aritmiei şi de prezenţa sau absenţa unei boli cardiace.