Năutul, alimentul-medicament pentru boli

5 martie 2018   Îngrijire personală

Năutul a fost cultivat în Mesopotamia şi a făcut parte din bucătăria stradală din Roma antică de-a lungul timpului. Atrăgând atenţia cu aroma sa şi substanţele nutritive pe care le conţine, năutul şi-a găsit locul printre cele mai recente tendinţe alimentare şi a câştigat popularitate în întreaga lume.

Beneficiile pe care le are humusul includ scăderea în greutate, îmbunătăţirea sistemului digestiv, funcţiile musculare, menţinând în acelaşi timp sănătatea inimii şi pielii. Este benefic în tratarea diferitelor afecţiuni medicale, cum sunt diabetul, anemia, artrita reumatoidă şi hipertensiunea arterială.

Valoarea nutriţională a năutului

Humusul este bogat în minerale esenţiale, cum sunt potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier şi zinc, vitaminele A, B1, B2, B3, B6 şi acid folic, proteine şi fibre. În plus, năutul este sursă importantă de acizi graşi esenţiali. Cu toate acestea, pe baza reţetei urmate, conţinutul nutriţional al năutului variază. Spre exemplu, varianta cu spanac şi morcov ar avea mai multă vitamină A şi cel pe bază de ceapă verde ar avea mai multă vitamină C şi K.

De ce este bine să incluzi năutul în alimentaţie:

Ţine sub control diabetul

Substanţele nutritive prezente în năut ţin sub control nivelul de zahăr din sânge. Recomandat este să foloseşti în preparare năutul uscat în locul celui congelat sau în conservă. Conţinutul ridicat de fibre din năut este un carbohidrat complex. Nu se digeră şi, prin urmare, încetineşte eliberarea de zahăr, reuşind astfel să menţii un control asupra diabetului zaharat. Asociaţia Americană a Diabetului recomandă diabeticilor folosirea făinii de năut în locul celei din grâu.

Previne afecţiunile cardiovasculare

Năutul cu ulei de măsline este cunoscut pentru faptul că previne afecţiunile cardiovasculare. Potrivit unui studiu recent, includerea în alimentaţie a uleiul de măsline scade riscul de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare în Sudul Europei şi statele mediteraneene. Conform The Wall Street Journal, consumul de alimente bogate în ulei de măsline, cum este şi năutul, ajută la reducerea riscului de accident vascular cerebral.

Îmbunătăţeşte digestia

Datorită conţinutului ridicat de fibre, năutul îmbunătăţeşte digestia. A fost demonstrat că prin consumul de năut este stimulat tranzitul intestinal şi prevenită constipaţia. Aşadar, include năutul în alimentaţia dacă de obicei te confrunţi cu probleme digestive.

Accelerează procesul de pierdere în greutate

Ai auzit de dieta cu năut? Proteinele şi fibrele prezente în năut sunt substanţele nutritive de bază din dieta mediteraneeană, despre care se ştie că stimulează metabolismul şi, prin urmare, pierderea în greutate.

Previne şi combate anemia

Sunt foarte multe persoane, în special femei, care suferă de anemie, dar prin includerea în alimentaţia a năutului previi deficienţa de fier. Fierul ajută la transportul oxigenului în celulele roşii din sânge în corp, combătând anemia şi simptomele asociate acestei afecţiuni.     

Credit foto:

Mai multe