Remedii naturale contra constipaţiei

18 iunie 2018   Îngrijire personală

Dacă suferi de constipaţie temporară sau te confrunţi cu această problemă de o perioadă mai mare, e bine să ştii că laxativele şi purgativele te pot ajuta doar pe termen scurt, însă pot fi nocive dacă le foloseşti des. Plantele medicinale, alături de unele schimbări în dietă şi obiceiuri de viaţă, te ajută să o combaţi.

Prin constipaţie se înţelege eliberarea rară a scaunelor, de 2-3 ori pe săptămână, însoţită de dureri abdominale sau de balonare. Dacă persistă mai mult de 6 luni, este vorba de constipaţie cronică. Problemele apar când alimentaţia unei persoane este axată pe carne, produse de patiserie şi brânzeturi, care îngreunează digestia. Pentru un tranzit intestinat optim, este important ca din dieta ta să nu lipsească fibrele şi hidratarea corespunzătoare. În plus, constipaţia poate fi provocată şi de sedentarism, boli de ficat sau boli de intestine.

Roiniţa, bun laxativ

 Pentru a înlătura neplăcerile cauzate de constipaţie, prepară un ceai laxativ în compoziţia căruia intră frunze de roiniţă şi volbură, care au proprietatea de a intensifica mişcările intestinale, uşurând astfel eliminarea materiilor fecale. Pe lângă acţiunea antiseptică, frunzele de roiniţă calmează colicile şi ajută la eliminarea gazelor. Prepară o infuzie din 2 linguriţe din fiecare plantă la 1 cană cu apă fiartă. Se bea câte 1 cană, la culcare, iar în constipaţiile severe se recomandă încă 1 cană de ceai dimineaţa, pe stomacul gol.  

Cruşinul protejează colonul

 Datorită compuşilor săi, numiţi derivaţi antracenici, planta are rolul de a stimula contracţiile colonului şi are acţiune relaxantă asupra tractului intestinal. De asemenea, stimulează secreţiile de cloruri şi, prin aceasta, contribuie la creşterea conţinutului de apă şi de electroliţi din intestine. Scoarţa de cruşin nu poate fi utilizată în stare proaspătă deoarece poate produce colici abdominale puternice, ci fie după ce a fost lăsată un an la uscare, fie după ce a fost supusă încălzirii câteva minute înainte de uscare. Prepară o infuzie din 2 linguriţe de coajă la 1 cană cu apă clocotită şi bea seara câte 1-2 căni. Se poate administra şi sub formă de pulbere, 1 linguriţă rasă seara, la culcare, nu mai mult de 7  zile.

Mai multe