Terapia vampir, tratamentul care oprește timpul

13 noiembrie 2022   Îngrijire personală

Dacă vrei să arăți mai tânără prin reducerea liniilor fine și a ridurilor de pe față, nu e nevoie de operații estetice. Poți alege terapia vampir, o procedură minim invazivă și deloc înfricoșătoare, în ciuda denumirii.

În timp ce medicii ortopezi folosesc PRP-ul (Platelet Rich Plasma – plasmă bogată în trombocite) de mulți ani pentru a trata articulațiile bolnave – de obicei gleznele, genunchii și coatele –, dermatologii au început mai recent să utilizeze procedura pentru a stimula producția de colagen, în combinație cu microneedling-ul, rezultând astfel terapia vampir.

Popularizată de celebrități, terapia vampir a devenit treptat accesibilă pe scară largă; având în vedere că este mai degrabă o procedură medicală, se realizează în clinici, nu în saloane cosmetice.

Ce este terapia vampir

Terapia vampir este o combinație de microneedling și PRP care presupune injectarea pielii cu plasmă proprie, pentru a-i conferi un aspect mai tânăr. Microneedling înseamnă înțeparea pielii cu niște ace foarte fine care pot avea între 0,5 și 2,5 milimetri. Înțepăturile sunt folosite pentru a răni ușor pielea și pentru a o forța să se vindece prin producerea de elastină și colagen, astfel permițând și plasmei să pătrundă la un nivel mai profund.

Cum se procedează

Primul pas este recoltarea unei cantități mici de sânge de la persoana care dorește procedura. Sângele este apoi plasat într-o centrifugă pentru a separa plasma și trombocitele de globulele roșii. Înainte de începerea părții de microneedling a tratamentului, se aplică pe față o cremă cu efect anestezic, pentru ca persoana să nu resimtă vreun disconfort.

După microneedling, este aplicat PRP-ul, care ar trebui să rămână pe piele pentru mai multe ore pentru a maximiza rezultatele. În primele zile după tratament, pielea este uscată, înroșită, sensibilă, ca și cum persoana care a apelat la terapia vampir ar avea o ușoară arsură solară. Disconfortul poate fi redus cu ajutorul aplicării unei pungi cu gheață.

Pentru a obține rezultate satisfăcătoare, medicul va recomanda în fiecare caz numărul adecvat de ședințe. De obicei, se fac cam trei ședințe a câte 40 de minute fiecare, la interval de o lună.

Ce beneficii are?

Terapia vampir poate fi utilă persoanelor care au cicatrici de la acnee, dar nu numai, leziuni solare, pete pigmentare ori pistrui, dar și celor care au riduri și cearcăne pronunțate. Prin reintroducerea plasmei bogată în trombocite înapoi în piele, este stimulată înnoirea celulară – ceea ce duce la o creștere a producției de colagen și elastină –, dar și capacitatea pielii de a se menține hidratată. Terapia reduce liniile fine și semnele de îmbătrânire, astfel încât pielea va arăta mai netedă, mai fermă și mai plină.

Efectele secundare

Poți simți un mic disconfort atunci când ți se ia sânge și, de asemenea, te poți aștepta la unele dureri și la ușoare vânătăi post-tratament de la microneedling. Procedura PRP este sigură pentru aproape toată lumea, cu excepția persoanelor cu tulburări de coagulare, care necesită diluanți ai sângelui, și a persoanelor cu alte probleme de sănătate legate de sânge. Procedura nu se va efectua în sarcină sau în perioada alăptării și nici în timpul tratamentelor oncologice.

Este bine de știut și că, atunci când pielea este destul de lăsată sau a fost afectată de leziuni solare grave, este posibil ca terapia vampir să nu producă o îmbunătățire sesizabilă.

Cât costă o ședință

Prețul unei ședințe de terapie vampir diferă de la o clinică la alta, încadrându-se undeva pe la 750-900 de lei, dar ajungând și la peste 1.200 de lei.

Recomandări post tratament

Având în vedere că terapia vampir agresează pielea, după o ședință este indicat să nu îți atingi fața timp de măcar șase ore și să nu te machiezi în următoarele 48 de ore. De asemenea, se recomandă să nu îți speli fața cu apă fierbinte și să nu utilizezi exfoliante pentru două săptămâni, dar și să nu stai la soare timp de 72 de ore.

@shutterstock

Mai multe