6 cauze pentru care tusea nu-ţi trece
Tuşeşti de zile bune şi, deşi simptomele gripei care ar fi provocat tusea au trecut în urma tratamentului, tusea tot nu-ţi dă pace. În acest caz, trebuie să ştii că ea poate fi provocată de ceva mai serios, iar prezenţa la medic e obligatorie. Iată şase posibile cauze pentru tusea care nu-ţi trece:
Astmul şi alergiile
Astmul este o boală cronică a plămânilor în care căile respiratorii sunt mai predispuse la inflamare. Scurtarea respiraţiei, gâfâitul şi tusea sunt simptomele generale ale acestei afecţiuni, având tendinţa de a se intensifica în timpul nopţii şi dimineaţa. Persoanele care nu suferă de astm, dar inhalează polen, praf şi orice altă substanţă au o reacţie alergică numită rinită, care se manifestă prin tuse, nas înfundat şi strănut.
Refluxul gastroesofagian
Este o afecţiune digestivă care afectează esofagul şi care se manifestă prin arsuri toracice şi indigestie. Un alt simptom este şi tusea.
Infecţii ale tractului respirator
Tusea e cel mai frecvent simptom al unei infecţii a tractului respirator. Deşi infecţia a trecut, e posibil ca tusea să mai persiste deoarece căile respiratorii rămân încă inflamate.
O cauză mai serioasă a persistenţei tusei este pneumonia, la care apar şi alte simptome precum febra, oboseala, durerile în piept. De regulă, în acest caz, tusea e însoţită de un mucus roşiatic.
Aerul poluat
Poate cauza o tuse permanentă mai ales la persoanele mai sensibile. Chiar şi o scurtă expunere la un mediu poluat duce la apariţia tusei. De asemenea, praful sau igrasia au acelaşi efect asupra plămânilor.
Bronşita acută
Dacă îţi revii după o răceală şi dezvolţi o tuse productivă e posibil să ai bronşită. Restul simptomelor sunt similare cu cele ale unei răceli. Dacă tusea persistă, se poate să ai bronşită cronică, o afecţiune mai gravă, în care plămânii produc mucus în exces din cauza unei iritaţii.
Tuse convlusivă
O infecţie bacteriană produce tusea convulsivă care poate ţine chiar câteva săptămâni.
Sursa foto: rd.com