7 mituri despre sănătate
Zahărul îi agită pe copii, răceşti dacă stai în curent, sunt, cu siguranţă, afirmaţii pe care le-ai tot auzit. Există multe mituri despre modul de transmitere a unor boli ori despre tratamentul şi simptomele acestora care au fost demontate de specialişti.
Dacă îţi trosneşti degetele faci artrită
Pentru unii un tic nervos, pentru alţii un mod de a se elibera de tensiuni, pocnitul degetelor îi poate scoate din sărite pe cei care stau în preajma ta în acele momente, însă în niciun caz nu duce la apariţia artritei, după cum spune un mit. Cercetările au arătat că nu există nicio legătură între artrită şi pocnitul degetelor. Statisticile arată că peste 25% din populaţia Globului are acest obicei, bărbaţii fiind cei care îl practică mai des.
Antibioticele tratează răceala
Un alt mit răspândit este acela că banalele răceli se tratează cu antibiotic. Medicii atrag atenţia că tratamentul cu antibiotice nu este recomandat în cazul infecţiilor virale, pentru că nu au niciun efect. Din contră, pot duce la mutaţii ale bacteriilor, iar bolile cauzate de acestea devin mai dificil de tratat. Antibioticele se administrează numai în caz de infecţii bacteriene. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, peste 600.000 de români iau antibiotice şi când nu au nevoie de ele.
Zahărul îi agită pe copii
Probabil ai auzit pe la bunici ori pe la prietene că nu este bine să le dai dulciuri şi alte alimente bogate în zahăr copiilor pentru că vor deveni agitaţi. Specialiştii susţin că hiperactivitatea nu este o consecinţă a consumului de zahăr, în urma a peste 20 de studii efectuate în cursul mai multor ani.
Frigul este de vină pentru răceală
Unul dintre cele mai întâlnite mituri este cel legat de răceală şi frig. Oamenii nu fac infecţii respiratorii pentru că stau în frig sau în curent, ci din cauza virusurilor. Iar iarna numărul acestor afecţiuni creşte, pentru că virusurile se transmit mai uşor, şi asta din cauză că oamenii petrec mai mult timp în spaţii închise.
Ciroza, boala alcoolicilor
Un alt mit pe care îl auzi des spune că numai cei care consumă alcool în exces fac ciroză, afecţiune gravă a ficatului. Mitul este doar parţial adevărat, căci nu numai persoanele care fac abuz de alcool sunt predispuşi la ciroză, ci şi cei care au hepatita B şi C, suferă de steatoză hepatică sau de unele boli ereditare. Soarele te scapă de acnee
Pentru tratamentul acneei, este nevoie să te duci la un medic dermatolog. Spulberat de oamenii de ştiinţă este şi mitul potrivit căruia acneea se vindecă cu ajutorul razelor soarelui. Realitatea este cu totul alta, spun medicii, căci soarele ameliorează numai în aparenţă coşurile.
Dacă stai prea aproape de televizor, ai probleme cu vederea
Acum mai bine de 70 de ani, când au apărut primele televizoare, în Statele Unite ale Americii, se credea că apropierea prea mare de ecran strică ochii. Pe vremea aceea, modelele existente de televizoare emiteau radiaţii nocive, iar expunerea îndelungată putea creşte riscul de apariţie a unor probleme oftalmologice. Acest lucru nu mai este valabil în prezent, potrivit specialiştilor de la Maimonides Medical Center, din Brooklyn,New York. Atenţie însă, medicii spun că, pentru a preveni apariţia durerilor de cap sau a ochilor roşii, ar trebui ca între ochii noştri şi ecran să fie o distanţă de cel puţin doi metri.
INFO
Un alt mit demontat de oamenii de ştiinţă este acela că vaccinarrea duce la autism.