Alimentele care favorizează diabetul de tip II

20 octombrie 2017   Modă

Un studiu publicat în American Journal of Epidemiology (Jurnalul American de Epidemiologie) şi care a folosit date trimise de The Singapore Chinese Health Study (Centrul pentru Studiul Sănătăţii Chineze din Singapore) aduce în lumină lucruri noi despre consumul de carne roşie şi de pui. Dacă despre carnea roşie se ştie că nu face minuni pentru sănătate, carnea de pui a fost, de această dată, vedeta studiului.

Aportul de Fierul şi Diabetul de Tip II

Unui număr de 63 257 de adulţi, cu vârste cuprinse între 45 şi 74 de ani, i s-a urmărit dieta, timp de 11 ani. Studiul a fost lansat în 1993. În 2005 mai rămăseseseră, încă, în studiu, 32 543 de participanţi. Scopul cercetătorilor a fost să determine legăturile de risc dintre opţiunile alimentare ale participanţilor la studiu şi Diabetul de Tip II.

În încercarea de a identifica suspectul principal al Diabetului de Tip II, cercetătorii au studiat legătura dintre aportul de fier şi instalarea acestei boli. Ei nu au desconsiderat nici alţi compuşi ai cărnii roşii care să determine, într-o oarecare măsură, boala. Concluzia lor a fost că vinovatul principal pentru instalarea Diabetului de Tip II a fost aportul de Fier, prezent nu doar în carnea roşie, ci şi în cea de pui.

Vegetarienii şi deficitul de Fier

Acesta nu este nici primul, nici singurul studiu care a încercat să determine legătura dintre aportul de Fier şi instalarea Diabetului de Tip II. O meta-analiză din 2013 a identificat şi ea această legătură. Dr. Michael Greger a explicat că fierul din carne „duce la eliberarea radicalilor liberi şi a stresului oxidativ indus de aportul de Fier, care ar putea să ducă la inflamaţii cronice şi Diabet de Tip II“.

Asta e cu adevărat interesant, pentru că, pentru o perioadă foarte lungă de vreme, vegetarienii şi veganii au tot auzit discursuri despre pericolul lipsei de fier, găsibil numai în carnea roşie şi care le-ar fi putut periclita foarte mult sănătatea. Rezultatele studiului nu sunt nici de departe cele finale, cercetările continuă în acest domeniu, dar, în orice caz, această descoperire a mai calmat puţin spiritele nutriţioniştilor, convinşi că puţină carne trebuie să mănânce toată lumea.

Consumul moderat e recomandat

E de menţionat că eşantionul de populaţie studiat a inclus eminamente persoane asiatice şi că studiul despre care vorbim aici e cel mai de anvergură de până acum. În comunicatul de presă remis publicităţii de către Centrul de Studii pentru Sănătatea Chineză din Singapore, Dr. Annie Ling, Director al Diviziei pentru Cercetare şi Supraveghere, menţionează următoarele: „Deşi un mare număr de studii conduse în Vest au arătat că aportul de carne roşie trebuie să fie moderat, studiul nostru e relevant din perspectiva că el se axează pe specificităţile asiatice de opţiune alimentară. Recomandarea noastră ar fi moderaţie în consumul de carne roşie şi să nu se uite faptul că o dietă sănătoasă şi echilibrată trebuie să includă şi alternative sănătoase la carnea roşie – peştele, tofu şi legumele“.

Bineînţeles, aţi putea să vă îngrijoraţi că nu vă luaţi suficient Fier sau proteine dacă înlocuiţi carnea cu legumele. Dar nu vă panicaţi! Aproape toate sursele vegetale conţin proteină de calitate superioară.

Mai multe