Arsurile solare şi riscurile pe care le implică statul prea mult la soare

14 august 2018   Modă

Vara este anotimpul preferat al tuturor. Toata lumea îşi ia concedii la mare pentru a se bucura de cât mai mult soare. Dar expunerea fără factor de protecţie în miezul-zilei poate cauza arsuri cu efecte grave.

Arsurile solare şi riscurile pe care le implică statul prea mult la soare. Doctorul Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, atenţionează că pericolele asociate cu arsurile solare sunt mai mult decât cosmetice. Prevenirea apariţiei lor va ajuta la evitarea ulterioară a unor probleme de sănătate şi a îmbătrânirii premature.

Arsurile solare cauzează deteriorarea pielii înainte de roşeaţă. Iniţial, durerea este foarte uşoară sau lipseşte în totalitate. Din aceasta cauză multe persoane stau mai mult la soare. Pentru că nu îşi dau seama că au pielea arsă. Abia după o zi de plajă ajungi să îţi dai seama că te-ai ars.  

Arsurile solare - ce sunt 

Primele simptome sunt: pielea înroşită, senzaţia de usturime şi de piele care strânge. Arsurile sunt semnul clar că ADN-ul din celule a fost deteriorat de soare. Aşa îmbătrâneşte pielea mai repede şi poate apărea cancerul de piele. 

“Când îşi face apariţia arsura solară, pielea devine roşie şi este însoţită de senzaţia de durere. Dacă arsura este severă, se pot dezvolta vezicule cu lichid, iar uneori pot apărea chiar şi frisoane, greaţă, dureri de cap şi slăbiciune. Câteva zile mai târziu, pielea va începe să se cojească, deoarece organismul încearcă să elimine celulele afectate de soare", explică specialistul dermatolog. 

Arsurile solare - riscuri 

Pot creşte riscul apariţiei cancerului de piele. Mai ales cele dobândite în copilărie. Melanomul apare ca o urmare a expunerilor scurte, dar intense, la soare. Există teorii potrivit cărora cinci sau mai multe arsuri în tinereţe cresc riscul de melanom pe durata vieţii cu 80%. Soarele puternic afectează colagenul şi elastina. 

“Pigmentarea neuniformă, melasma, aspectul tern – reprezintă alte efecte negative ale supraexpunerii la soare. Din păcate, dauna provocată de arsurile solare este de multe ori ireversibilă, însă unele efecte, mai ales cele de scurtă durată, pot fi ameliorate cu tratamente specifice dermatologice", spune doctorul Laurenţiu Vlădău. 

Persoanele cu piele deschisă la culoare, cu părul roşcat, cu pistrui şi multe aluniţe, ar trebui să aibă grijă la expunerea la razele solare. 

Sursa: csid.ro

Mai multe