Astenia de primăvară. Cum o combaţi

2 aprilie 2017   Modă

Te simţi în permanenţă lipsită de energie şi ai vrea să dormi toată ziua?Dacă ai o putere de concentrare redusă şi eşti lipsită de chef de viaţă, e semn că astenia îţi bate la uşă. Îi deschizi?

Astenia nu este o boală, ci o stare de slăbiciune a organismului,care apare cel mai adesea primăvara. Conform unor statistici,40% din femeile din România prezintă simptomele instalării asteniei:stări de oboseală fizică şi psihică,anxietate,somnolenţă sau insomnii,apatie. Corpul simte un disconfort pentru că încearcă să se adapteze schimbărilor de vreme,dar nu numai. Principalele motive pentru care apare astenia sunt în primul rând alimentaţia din timpul iernii,mai slabă din punct de vedere nutriţional,cu un conţinut redus de vitamine şi nutrimenţi necesari organismului,şi în al doilea rând,lipsa de mişcare.

Consumă alimente verzi

Renunţă la prăjeli şi la mâncărurile grase specifice sezonului rece. Profită de venirea primăverii şi include în alimentaţia ta verdeţuri: lobodă,urzici, ştevie, salată, ceapă verde, broccoli, spanac, iarbă de grâu, pătrunjel. Pe lângă faptul că au multe vitamine-A, B12, C-,conţin şi fier, calciu, magneziu, potasiu, săruri minerale, ajutând organismul să se refacă. Dacă nu îţi place să le consumi în mâncare, prepară-le sub formă de sucuri.

Fă mişcare

Sedentarismul are efecte negative asupra dispoziţiei tale. Practică exerciţii fizice cu regularitate. Sportul îţi stimuleză secreţia de serotonină-hormonul fericirii -şi te ajută să adormi mult mai uşor. Nu depune mult efort din prima,pentru că rişti să epuizezi şi puţina energie pe care o ai. Optează în schimb pentru plimbări în aer liber,pe jos sau cu bicicleta,iar seara,înainte de culcare,fă exerciţii de relaxare.

Împrieteneşte-te cu soarele

Pe timp de iarnă, nu te-ai putut bucura prea tare de razele lui. Acum,că zilele au devenit mai lungi,bucură-te de aerul curat şi stai cel puţin 10-15 minute afară,când soarele străluceşte. Profită de orice moment pentru a ieşi un pic în aer liber – chiar şi de pauza de masă de la serviciu. În felula acesta,îţi refaci proviziile de vitamina D,iar aceasta te energizează.

Terapia prin muzică te binedispune

Meloterapia este o formă de terapie prin muzică,cunoscută pentru rezultatele bune obţinute în alungarea stărilor negative. S-a constatat că sunetele produse de harpă,flaut,pian sau vioară,pot îmbunătăţi starea sănătăţii tale. Pe lângă muzica clasică,poţi asculta şi sunetele din natură:valurile mării,foşnetele pădurii,ale unei cascade,ploaie,ciripit de păsări.

Un român,vindecător de suflete

La noi în ţară,şi-a câştigat rolul de „vindecător de suflete“ Gheorghe Iovu, primul meloterapeut acreditat de instituţii de specialitate,ale cărui piese,compuse chiar de el,sunt recomandate şi în cazul asteniei,având efecte pozitive asupra psihicului.

Bea ceaiuri anti-tristeţe

Poţi să scazi efectele neplăcute ale asteniei de primăvară bând ceai de sunătoare,valeriană,păducel,mentă,cimbrişor,lavandă,roiniţă şi tei. Un alt ceai recomandat,este cel de urzică,pentru că purifică sângele. Se obţine dintr-o lingură de plantă la o cană de apă clocotită. Lasă la infuzat 5 minute,bea până la 4 căni pe zi,cu înghiţituri mici.

Sfatul specialistului:Dr. Elena Cristina Popescu,medic de familie

Când suferi de astenie,poţi face investigaţii precum hemoleucograma cu formulă leucocitară,sideremie,calciu total seric,calciu ionic,magneziemie. În această perioadă trebuie să fii atentă la alimentaţia ta,să consumi cât mai multe legume- spanac,urzici,salate,ridichi- şi fructe bogate în vitamina C-mere,portocale kiwi,lămâi. Dacă deficitul de vitamine este foarte mare,el poate fi corectat prin suplimente alimentare,dar numai la indicaţia medicului. De asemenea,foarte importante sunt odihna şi mişcarea-şi chiar dacă afară plouă sau bate vântul,să nu uităm că va fi şi soare!

Mai multe