Boli care se iau de la ştrand sau piscină
Vara e sezonul în care multă lume merge să se răcorească la ştrand sau piscină, iar asta poate avea uneori şi urmări neplăcute pentru sănătate.
În anotimpul cald, bazinele sunt suprapopulate şi există riscul să poţi contacta o ciupercă sau bacterie, care se înmulţeşte rapid în medii umede şi calde. Dacă prezinţi leziuni la nivelul pielii, aceşti microbi pot pătrunde mai uşor în corp şi, odată ce te-ai contaminat, se pot produce infecţii la nivelul pielii, unghiilor, ochilor, urechilor sau la organele genitale. În unele cazuri poate fi afectat şi sistemul digestiv. Dacă vei ţine cont de anumite reguli de igienă poţi reduce la minumum acest risc.
7 Reguli de urmat
- Fă duş înainte de a merge la piscină şi după ce ieşi din apă.
- Evită să înghiţi apa din bazin.
- Nu merge desculţ pe gresia de pe marginea bazinelor! Nu sta fără papuci pe grătarul de la duşul public.
- Evită bazinele cu apă tulbure sau pe cele unde apa are un miros extrem de puternic de clor.
- Fiecare persoană din familie trebuie să aibă prosopul personal, iar nu în comun.
- Încearcă să te usuci de fiecare dată când ieşi din piscină.
- Poartă ochelari pentru înot!
- Spală-te pe ochi după ce ai ieşit din bazinul de înot.
Infecţii ale pielii
Foliculita înotătorilor sau cea a „băii fierbinţi“: apare la 72 de ore după înotul în bazin. Se manifestă prin apariţia a numeroase băşicuţe mici cu puroi, în regiunea toracică, dar şi pe braţe şi picioare. De multe ori, această problemă de la nivelul pielii poate dispărea de la sine, după 7-10 zile. În unele cazuri, însă, dacă nu tratezi foliculita se poate declanşa furunculoza (o boala cutanată care se prezintă printr-o erupţie simultană sau succesivă a mai multor furuncule).
Granulomul de piscină: această afecţiune apare din cauza unei bacterii numită Mycobacterium marinum, care se înmulţeşte în piscinele cu apă încălzită. Se formează pe o rană de la nivelul pielii şi se prezintă sub forma unor noduli violacei pe mâini şi/sau picioare.
Dermatitele de contact: dacă apa are clor în exces, pielea poate avea de suferit, apărând eczemele. Unele persoane sunt mai sensibile la anumite substanţe dezinfectante şi pot avea reacţii alergice, care se manifestă prin erupţii roşiatice. De asemenea, bolnavul mai poate prezenta inflamaţii la nivelul pielii.
Negii: Verucile se pot lua de la ştrand ori piscină. Specialiştii spun că doar negii apăruţi la nivelul mâinilor şi picioarelor sunt contagioşi, iar un organism slăbit va contacta mai uşor virusul bolii. Poţi lua virusul de pe prosop ori dacă porţi încălţările cuiva care are negi. Virusul are o perioadă mare de incubaţie (4 luni).
Afecţiuni ale ochilor şi urechilor
Conjunctivita este cauzată de Chlamidia trachomatis şi este o boală contagioasă care afectează ochii. Boala se manifestă prin înroşirea ochilor şi umflarea pleoapelor. Alte simptome care pot apărea sunt lăcrimatul abundent sau senzaţia de corp străin în ochi. Conjunctivita nu se manifestă imediat ce ai intrat în contact cu bacteria din apă, ci după 7-10 zile. Pentru a preveni această boală poartă ochelari de înot şi spală-te pe faţă după ce ieşi din piscină sau bazin.
Otita externă (otita de bazin) este o afecţiune a urechii şi este cauzată de Stafilococul auriu şi Pseudomonas aeruginosa. Bolii i se mai spune şi „otita înotătorului“, deoarece bacteria care o provoacă se poate lua de la ştrand ori piscină. Simptomele acestei afecţiuni sunt următoarele: dureri de urechi, mâncărimi şi senzaţia de ureche înfundată. Dacă infecţia nu este tratată, boala se poate agrava.
Micoze ale piciorului şi unghiei
Când mergi la ştrand ori piscină se poate întâmpla dacă umbli desculţ pe marginea bazinului sau pe iarbă să contactezi o ciupercă. Aceasta este răspunzătoare de infectarea pielii de la nivelul tălpilor şi atacă şi porţiunile dintre degetele de la picioare şi unghiile. În literatura medicală această micoză este cunoscută sub denumirea de dermatofia piciorului. Dacă micoza nu e tratată la timp, vor apărea un fel de băşicuţe urât mirositoare ce vor fi însoţite de următoarele simptome: mâncărimi, înroşirea şi descuamarea pielii.
Probleme ginecologice
Apa caldă din bazin, arşiţa, transpiraţia şi materialul din care e confecţionat costumul de baie pot creşte riscul infecţiilor genitale cu Candida sau Trichomonas. Cele care sunt mai predispuse la contactarea ciupercii Candida albicans sunt femeile. Persoana infectată va prezenta secreţii vaginale albicioase şi brânzoase, mâncărimi şi usturimi în zona intimă. Nici bărbaţii nu sunt feriţi de astfel de infecţii, însă de multe ori ei sunt doar purtători şi nu prezintă simptome. Atunci când totuşi boala se manifestă şi la ei, ei pot avea senzaţia de arsură la urinat şi mâncărime în zona intimă. Altă boală pe care o poţi face în urma infectării cu un parazit luat de la ştrand este trichomoniaza. La femei, această afecţiune genitală se manifestă printr-o secreţie galben-verzuie urât mirositoare, mâncărimi şi dureri la contactul sexual. La bărbaţi de regulă este asimptomatică. Unii pot prezenta însă o secreţie uretrală, senzaţie de greutate la urinat şi inflamarea glandului.
Infecţie gastro-intestinală
Când faci scufundări există riscul să înghiţi accidental apă din bazin, care s-ar putea să fie infectată cu paraziţi de tipul Crypstordium şi Giardia. Aceştia, odată pătrunşi în organism, pot declanşa diareea infecţioasă. Bolnavul poate prezenta multe scaune diareice pe zi, dureri stomacale, febră, vărsături.
Ştiri din sănătate
Noi speranţe în descoperirea vaccinului contra gonoreei
Oamenii de ştiinţă din Noua Zeelandă au făcut progrese în descoperirea unui antidot împotriva gonoreei. Momentan boala se tratează cu antibiotice, însă unele dintre acestea au devenit ineficiente, de aceea se lucrează la un vaccin care să combată gonoreea, bazat pe o grupă de antibiotice folosite în meningită.
Tulburările de somn, factor de risc pentru apariţia bolii Alzheimer
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Washington au ajuns la concluzia că cei care nu au un somn profund sunt pasibili de Alzheimer. Un somn întrerupt va face ca anumite proteine asociate cu boala aceasta să se acumuleze în creier. De aceea, cei care dorm puţin, ori se trezesc în timpul nopţii, prezintă mai multe riscuri să se îmbolnăvească de Alzheimer. Descoperirea a fost publicată de curând în revista Brain.
Un puf de spray cu oxitocină ar putea ajuta copiii autişti
Oxitocina, hormonul dragostei, fericirii şi ataşamentului, ar putea fi un remediu pentru ameliorarea simptomelor autismului la cei mici. Potrivit cercetătorilor neurologi, după o pulverizare nazală cu spray pe bază de acest hormon, copiii care suferă de autism şi au un deficit de oxitocină au prezentat o îmbunătăţire a aptitudinilor sociale.